SPORT 2024-08-15 KL. 09:05

Succé för nytt spelsystem

Av Jonny Andersson

David Lind nickade in ett inlägg till 1–0 och med det kunde VBK:s nya 3–5–2-uppställning inte fått en bättre start där laget vann höstpremiären mot Husby med 3–0.

Succé för nytt spelsystem
SUCCÈ. VBK har övergått till att ha två wingbackar och i höstpremiären gjorde både David Lind och Johannes Grönlund mål. Här omfamnas Lind av kantkollegan Grönlund (nr 11). Foto: Tomasz Piwinski

Vallentuna BK är tvingat att jaga för att vinna eller sluta tvåa i division 4 norra. Med jakten för ögonen har tränaren Pelle Hyppel stuvat om och satsar på tre centrala försvarsspelare och två wingbackar.

– Det är väldigt kul att få jobba över en större yta, vara ytterback och även följa med upp som yttermittfältare, säger David Lind.

Backsamarbete

Det kunde inte börjat bättre. I lördagens hemmamatch mot Husby hade klockan nått 23:e minuten när Johannes Grönlund, wingback på högerkanten, skickade in ett hårt flack inlägg. Detta mötte vänsterbreddaren David Lind med huvudet.

– Nej, det blev ingen perfekt träff. Bollen tog nog både i huvudet och axeln men jag kunde se den gå in. Jag är ingen van målgörare, säger David Lind vars första mål i år, och på flera år, gladde Pelle Hyppel extra.

JAKTLÄGE. När VBK tågade ut tll höststarten var det åtta poäng att hämta in på Ängby och fyra upp till Sundbyberg. Närmaste två veckorna är det sannolikt att division 4-tabellen får ett avgörande. Foto: Tomasz Piwinski

VBK-tränaren hade sett ett bra genrep med 3–5–2 i träningsmatchen mot Gusk härom veckan, att sedan se två wingbackar samarbeta till mål var speciellt välkommet.

Det blev inte ett dugg sämre av att Johannes Grönlund gjorde matchens sista mål till 3–0.

Åtta efter serieledarna

Med nio matcher kvar av säsongen är VBK åtta poäng efter Ängby och har fyra poäng upp till Sundbyberg. För serietvåan väntar division 3-kval

– Det borde inte gå att hämta in åtta poäng på Ängby, men konstigare saker har skett. Vi ska göra vad vi kan, sedan handlar det väldigt mycket om vad Ängbylaget gör. Och Sundbyberg, säger Pelle Hyppel och fortsätter:

– Vi pratar inte om att nå ifatt Ängby, mer om att göra det vi kan påverka så bra som möjligt. Vårt mål är att bli etta eler tvåa och den chansen lever i högsta grad.

3–0-seger. Carl Granat fick gå mållös från höstpremiären, han och laget kunde dock glädjas över en stabil trepoängare. Foto: Tomasz Piwinski

Täta toppmatcher

21 augusti och 24 augusti är två nyckeldagar. Då väntar först Sundbyberg på hemmaplan följt av Ängby borta. Till detta ska adderas att Ängby–Sundbyberg avgörs nu på lördag, 17 augusti.

– Vi är fullt medvetna om vikten av vad som sker i augusti. Men det finns många viktiga matcher och vi har en mot Roslagskulla närmast, säger Pelle Hyppel.

Vårmatchen vann Österåkersklubben med 5–0. Gångna helgen torskade ”Kulla” med 0–8 mot Sundbyberg. Roslagskulla har dock många forna Österåkersspelare, som Hyppel tränat och han vet att matchen är speciell för dem.

– För mig också, säger VBK-tränaren.