SPORT 2022-09-29 KL. 09:45

Talangen och coachen landslagsuttagna

Av Jonny Andersson

Talangen och coachen landslagsuttagna
VOLLEYBOLLINRIKNING. Vallentunas senaste landslagstjej har volleyboll på skolschemat. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna Volley har fått en ny landslagsspelare i 16-åriga Nina Tolstoy Krantz.
Beskedet ledde till en smärre glädjechock.

Med kvarten till träningsstart i Tellushallen kommer Nina Tolstoy Krantz, med blickar riktade mot sig, upp för läktartrappan med ett blygt leende. Ett dygn har gått sedan hon fick besked om att hon den 17-19 oktober ska spela nordiska mästerskapen i Ikast, Danmark.

– Det känns helt fantastsiskt att jag ska få sätta på mig den blågula landslagströjan. Det är första gången och känns väldigt stort, säger Nina Tolstoy Krantz.

Glad är också tränaren Jocke Lund, tillika tränare på Solna gymnasium där Nina har volleyboll på skolschemat. Jocke är återigen uttagen som assisterande förbundskapten till Naoko Hashimoto, men hans glädje är å Ninas vägnar.

– Väldigt roligt att Nina kom med. Hon är en bollsäker center och även bra defensivt i bakplan. Centrar ersätts ofta av liberon i bakplan, Nina behärskar den positionen också, säger Vallentuna Volley-tränaren.

”Stjärna” i U18-SM
Uttagningen kom inte som en blixt från klar himmel. I mitten av maj togs Nina ut i All Star Team efter Vallentunas insats i U18-SM. En insats som gav laget silver. Hon var med på U17-landslagets läger i somras, det är utifrån den bruttotruppen hon fått en plats i slutliga NM-truppen.

– Egentligen var det en större chock att bli uttagen till träningslägret i somras. Jag var osäker på om jag skulle räcka till, när jag var där kändes det helt okej. Det var lätt att komma in i gruppen.

Konkurrensen är tuff. Flera av landslagsspelarna går på riksidrottsgymnasiet i Falköping där förbundskaptenen är lärare. Nina Tolstoy Krantz går på nationella idrottsutbildningen i Solna. Skillnaden är att RIG-eleverna har drygt tio timmar mer skolträning.

Sikte på guld
Nina Tolstoy Krantz började spela i Täby, men valde tidigt Vallentuna.

– Jag kände att jag kunde utvecklas mycket mer i Vallentuna och jag trivs jättebra.

Jocke Lund, som haft tränaruppdrag i Vallentuna sedan början på 2000-talet, är osäker på om Finland kommer till NM med ett U17-lag. Kommer Finland brukar de bli favoriter.
För Tolstoy Krantz verkar det vara en icke-fråga.


GLAD. Jocke Lund har haft landslagsuppdrag tidigare, nu får han vara med när Nina Tolstoy Krantz debuterar i U17-landslaget. Foto: Roffe Andersson


– Guld är alltid målet. Jag tror att vi är så bra.

Tre vinster av tre
Kvällens träning är både för Vallentunas division 1-damer och klubbens juniorer som spelar i division 2. Det är ett uttalat mål att juniorerna i vinter ska slussas in i damlaget. Nina gillar det skarp.

– Det är helt fantastiskt att spela med klubbens damer, man märker att flera av dem spelat på högsta elitnivå. Att vi kan spela i division 1 ger oss möjlighet att utvecklas ytterligare och det är ju vad vi vill, säger Nina som under träningen visar att det finns bra löd i hennes smashar.

Gångna helgen var dock division 1-damerna och Vallentuna B separerade. Jocke Lunds och Malin Harders juniorer spelade två matcher på Lidingö samtidigt som damerna inledde seriesäsongen hemma mot Norsjö.

Facit blev tre vinster och ett kvitto på att Vallentuna Volley är på gång. Flickorna besegrade både Täby och Lidingö i tre raka set. Division 1-damerna fick slita mot Norsjö men vann skiljesetet med 15-12 och matchen med 3-2 i set.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se