SPORT 2022-12-29 KL. 09:35

Talangkvartett till ungdoms-SM

Av Jonny Andersson

Talangkvartett till ungdoms-SM
OMSKOLAD. Philip Lundberg kan använda Wilma Mothander överallt och för tillfället får hon ofta spela back. Om så även blir i distrikts-SM återstår att se. Foto: Roffe Andersson

Fyra flickor i Vallentuna IBK:s damtrupp är uttagna i Stockholms stadslag till ungdoms-SM för 16-åringar som avgörs under trettonhelgen.

Det går inte strålande för nykomlingarna i division 1. I sista matchen innan juluppehållet blev det stora 3–10 hemma mot serieledande Huddinge, ändå gick det efteråt att samla fyra spelare som alla gläds över att ha tagit plats i Stockholms distriktslag: Agnes Wall, Wilma Mothander, Frida Meijer och Maria Smirnin.

De två sistnämnda spelar i Vallentunas damlag på dubbellicens och har Åkersberga IBF som sin ungdomsklubb, Wilma och Agnes tillhör Vallentuna till hundra procent.

Hyllar kvartetten
– Alla fyra är jätteduktiga spelare. Det känns kul att de blivit uttagna och bör vara inspirerande för flickor i klubben, säger damtränaren Philip Lundberg, som även var nöjd med att Vallentuna fick hål på Huddinge efter 0–10 och 0–4 tidigare under säsongen.

– Vi börjar tappa lite respekt, det är bra för fortsättningen, tillägger Lundberg.
Division 1-säsongen drar i gång igen 14-15 januari. Innan dess ska nämnda kvartett alltså försvara Stockholms färger i Nyköping 5-8 januari.

Glatt överraskade
Distrikts-SM för F16 är innebandyns motsvarighet till klassiska TV-pucken i hockey. Philip Lundberg tycker att tjejerna hör hemma i truppen, Wilma och Agnes är desto mer överraskade. Att de skulle ta sig igenom samtliga läger och uttagningar var inget de förväntade sig.

– Gud nej. Det känns som bonus att vara en av 18 utespelare. Känslan är att det gått upp och ner för mig på lägrena, säger Wilma Mothander.

– Nej, helt ärligt. Jag har tidigare haft dåligt självförtroende och kunde inte tro att jag skulle bli uttagen, säger Agnes Wall.

Philip Lundberg upplever att han kan ge Agnes och Wilma olika roller och positioner och ser dem som allround.
– Som exempel har jag plockat ner Wilma som back och det löser hon jättebra, säger han.

Bra spelförståelse
Det rimmar bra med en av egenskaperna båda tror legat till grund för att lagledning tagit ut dem. Båda nämner spelförståelsen som sin främsta egenskap.

– Agnes är en mycket stabil back, Wilma har ett bra skott, adderar Philip Lundberg.

Av tradition är det Stockholm som vinner distrikts-SM. Dock är Småland regerande mästare.

Stockholm vann 2019 och 2020, senaste mästerskapet fick flyttas på grund av pandemin och avgjordes nyligen, i november, med Småland som vinnare.

VIBK-kvartetten och deras 08-kompisar har således till uppgift att återta vandringspriset. Och det är något kvartetten hoppas bidra till.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se