SPORT 2020-06-12 KL. 08:35

Tidigare motståndare blir lagkamrater

Av Ehsan

Tidigare motståndare blir lagkamrater

SVART/GULT. Det gemensamma laget kommer att spela i svart och ha två klubbmärken på bröstet.
Fotomontage: PRESSBILD

Innebandyklubbarna samarbetar med två märken på bröstet

Vallentuna IBK och IK Frej bildar gemensamt innebandylag på damjuniorsidan.

Vallentuna innebandy går starkt just nu med uppflyttade lag både på dam- och herrsidan. Nu ska även damjuniorerna utvecklas ytterligare och till den kommande säsongen startar man ett unikt samarbete över kommungränsen.

–Kul att få ihop det, vi ser väldigt positivt på det här samarbetet, berättar Maria Sognefors som ingår i sportstyrelsen.
Maria berättar om hur det gick till när de båda föreningarna bestämde sig för att inleda ett samarbete.

–Vi träffades med Frej och tog kontakt om juniorfrågan och båda var intresserade av att diskutera ett samarbete. Det är inget konstigt i sig men kanske ovanligt att få ihop det i praktiken, men båda föreningarna var öppna för lösningar och målet är att tjejerna ska få spela innebandy. Och Stockholms innebandyförbund uppmuntrar fler klubbar till att samarbeta på juniorsidan.
Anledningen till att förbundet är positiva till den här typen av initiativ är för att man i större utsträckning kan behålla spelarna inom idrotten. Det har varit vanligt förekommande att breddföreningarna har fått svårt att få ihop lag när spelare byter klubb eller går upp till seniornivå tidigt.

Tanken är att det ska bli två träningar i veckan där man ska träna i både Hammarbacken samt Vikingavallen. Planen är även att varannan hemmamatch ska spelas i respektive hall. Sammanslagningen kommer heta Vallentuna/Frej i damjuniorernas division 2, där man tidigare har varit konkurrenter, och man kommer spela i svarta matchtröjor med båda klubbloggorna. Tjejerna är 17 till 19 år gamla där det är jämnt fördelat med spelare från båda lagen och man kan nu få ihop en trupp på över 20 spelare.

För Maria är det viktigaste att fokuset ligger på tjejerna, och där är båda föreningarna väldigt överens.
–Båda föreningarna har gått in med inställningen att det här är för tjejernas skull. Att kunna bedriva en fungerande juniorverksamhet. Så det är kul att vi har fått ihop det, annars fastnar man vid att man vill ha men inte ge. Det viktiga är inte med vilken logga man spelar med utan det centrala är att behålla tjejerna inom idrotten, avslutar Maria Sognefors.