SPORT 2023-08-24 KL. 07:55

Tillbaka där det började 2011

Av Jonny Andersson

Tillbaka där det började 2011
KAPTENSÄMNE. Om en månad ska en lagkaptenen utses. Fredrik Stridlund fick inleda med C:et, men det är en "stafettpinne" som ska leda fram till slutliga valet. Foto: Tomasz Piwinski

Han debuterade i Vallentunas division 1-trupp som 16-åring och efter fem år i Väsby Hockey är Fredrik Stridlund tillbaka, som omskolad från offensiv till defensiv back, för en åttonde seniorsäsong i moderklubben.

Vallentuna HF spelade i fredags säsongens första träningsmatch på bortais mot Sollentuna. Matchen var mållös i tre perioder innan hemmalaget avgjorde till 1-0 efter sudden death. Jussi Salo tog inte förlusten så hårt.

– Vi har hittills bara jobbat med defensiva spelet, inte med det offensiva.

Han kom med en trupp som utgörs av många nyförvärv.

Bland dessa veteranen Fredrik Stridlund, hemmasonen som på cv:t har 379 matcher i hockeyettan och en säsong i hockeyallsvenskan.

– 28 och veteran, konstaterar Fredrik Stridlund med ironisk underton.

– Jo. Men, det är väl så, tillägger han.

Återfått gnistan

Under fem säsonger milen västerut har nästan alla hans tidigare lagkamrater slutat. Utom jämnårige Marcus Andersson, 29 och äldst i laget.

– Jag tror att Lukas Paulsson kom in i truppen när jag gjorde min senaste säsong.

Känslan i våras var att det var en stukad Stridlund som inte fick nytt kontrakt med Brödernas/Väsby. Rykten antydde att han skulle sluta spela. Salo, som tränade Väsby i två säsonger, förhindrade det beslutet. I dag trivs Stridlund med att vara tillbaka.

– Med tiden har beslutet att komma hem övergått i en bra känsla.

Fredrik Stridlund blir ”pappafigur”, enligt Jussi Salo.

Vilken typ är frågan? Han ger intryck av att vara fri från galopperande humör, flaxande armar och är tystlåten.

– Stämmer väl, men när han pratar lyssnar övriga, säger Jussi Salo.

– Jag är mig själv, försöker vara en bra kompis. Jag är inte den som höjer rösten utan i stället visar genom mitt agerande på isen, säger Stridlund.

Vill visa offensiven

Han ses som tvåvägsback. Hemma i Vallentuna tilläts han visa sina offensiva backkvalitéer. En del pärlor från blålinjen finns i minnesbanken. I Väsby skolades han till en mer utpräglad defensiv back. Men vi vet att han har skills i direktskottet och passningarna.

Han spricker upp i ett leende när han säger att Jussi Salo och Kevin (assisterande tränare) ska förstå att han fyller en roll i power play, inte bara i box play.

– Jag tycker att han är komplett i det mesta. Bra skridskoåkare och framför allt är han stark och smart. Han har bäst resultat i fystesterna och kompenserar sin längd med styrka och smidighet. Jag ser honom främst som en rutinerad defensiv back, säger Jussi Salo.

– Är man som jag kort (178 centimeter) får man jobba med andra kvalitéer, säger Stridlund som har en förmåga att bromsa eller speeda för att undvika att manglas i sargduellerna.

Utifrån matchpremiären i fredags är det dumt att be Stridlund analysera hur Vallentuna står sig 2023/24.

Hans matchsummering var dessutom kort och kärnfullt.

– Tråkigt att förlora.

VHF har de tre senaste åren missat avancemang till allettan.

– Vi är en ung trupp, många nya. Får vi ihop det tror jag att det kan bli bra, säger Fredrik Stridlund.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se

FAKTA

Namn: Fredrik Stridlund.

Ålder: 28 år.

Bor: Vallentuna.

Yrke: Controller.

Moderklubb: Vallentuna Hockey.

Klubbar: Vallentuna och Väsby Hockey.

Debut i a-laget:

Debutmatchen skedde mot Nyköping 16 oktober 2011 (som 16-åring). Sitt första mål, till 4–2-ledning mot Åker/Strängnäs, gjorde han 9 november samma år (en månad senare blev han 17 år).

Källa: Yngvar Söderström, lagledare sedan mitten av 1970-talet.