SPORT 2021-12-16 KL. 13:30

"Tobbe" tillbaka som viktigt trumfkort

Av Jonny Andersson

Vallentuna Hockeys seniortrupp knep tre av sex poäng när laget i helgen inledde ”ångestserien” med två matcher på hemmais.


PONDUS. "Tobbe" Ericssons rutin och lugn har positiv inverkan på laget. Foto: Roffe Andersson

För Tobias Ericsson blev facit två assist och en gedigen comeback.

Serien Vallentuna spelar i heter officiellt hockeyettan norra vår. Men det är inget att hymla med att serien kan kallas ångestserien. Fyra av seriens tio lag tvingas kvala för att hänga kvar.

Baserat på höstens insatser är Vallentuna definitivt i farozonen för våndan som kval medför. Endast fyra av konkurrenterna (Enköping, Örnsköldsvik, Vännäs och Segeltorp) tog färre poäng än Vallentuna i respektive grundserie.

Tränaren Micke Österblom köper inte att det skulle vara en ångestserie.
Han ser ingen skillnad i att det nu är tio lag som vill undvika fyra placeringar än tidigare sex lag som velat undgå två placeringar.

–Vi ska inte överdramatisera. Däremot veta om och inse att det handlar om 18 slutspelsmatcher, säger Österblom.

Höstens insats var allt annat än lyckad. Lagbygget och spelidén trasades av flera långtidsskador, mer snabbläkta skador och sjukdomar. Någon upplyftande ljusning kan Mikael Österblom inte tala om. Skadebilden är fortsatt besvärande och truppen har därför breddats med några nya aktörer.

Ericsson tillbaka
En är Tobias Ericsson - en av de mest erfarna spelarna klubben någonsin fostrat. När han 2019/20 återvände till moderklubben blev han den självklara backgiganten på isen. 2020/21 lirade han inte på grund av axelskada, men nu är 34-åringen tillbaka.

Han nobbar blixtsnabb och bestämt att han skulle vara frälsaren, utan ser däremot möjligheter att bidra med erfarenhet på och utanför isen. Var han fysiskt befinner sig är han osäker på. Han kom till helgens två matcher med fem sex ispass i benen och dessförinnan alltså en förlorad säsong.

–Jag är inte orolig för min fysiska form, sedan återstår att se hur bra den kan bli på sikt. Lite erfarenhet har jag väl skrapat ihop, sade Tobias Ericsson inför gångna helgens två matcher.

Två assist
Efter förlusten mot Sundsvall, 2-5 på lördagen, ville han se framåt med positiv känsla efter 5-3 mot Örnsköldsvik ett dygn senare.

–Jag bör bli bättre och bättre. Sett till matcherna är vi bättre mot Sundvall än vi är i dag. Vi kan ta Sundsvall också.

Han assisterade till två mål mot Ö-vik, men i Ericsson har Vallentuna Hockey ingen poängproducerande back. Under sina tolv säsonger i SHL och hockeyallsvenskan har han som mest noterats för 34 poäng (16+18). Då, 2013/14, var han lagkapten i Mora. Annars har han legat i spannet 5-22 poäng per säsong. Främst ska han se som defensivt tillskott.

Och nog sjutton är han en auktoritet. Passningarna har fart, är mer än hyggligt välriktade och på den här nivån sticker han ut i många av hockeyns detaljer. Främst med sitt lugn. Handlar det om att spela ut pucken ur egen zon så gör Tobias Ericsson precis det. Han kladdar inte med pucken och flyttar på motståndare som kommer för nära farligt område.

–Han blir viktig för oss. Helt klart, säger Mikael Österblom.

Ser fram mot Norrlandsresa
Känslan är dock att Tobias Ericsson kunde ta mer plats som veteran och tidigare elitspelare. Han känns dock inte som den tillrättavisande personen som pekar med hela handen, eller i frustation slår klubban i isen för att jaga på medspelarna.

–Jag snackar en del i båset, för att få igång laget.

Nu till helgen ska Vallentuna upp till Vännäs och Teg för en ny helg med två matcher.

–Det blir roligt, säger han och fortsätter:
–Det är värre för min fru som får ta tre kids själv, säger Tobias Ericsson med hopp om att en helhelg i Västerbotten blir bra för lagsammanhållningen.

Inne på samma spår är Mikael Österblom.

–Jag har aldrig mött Vännäs eller Teg, just att vi får möta nya lag är det roliga med serieomläggningen.

Namn: Tobias Ericsson.
Ålder: 34 år.
Bor: Vallentuna.
Familj: Fru och tre barn.
Moderklubb: VBK Hockey.
Andra klubbar: AIK, Mora, Malmö, Leksand och Modo.
Matcher i SHL: 41 (för AIK).
Matcher i allsvenskan: 509.
Aktuell: Tillbaka efter skada.