SPORT 2022-06-16 KL. 13:20

Tobias Ericsson lägger rören på hyllan

Av Jonny Andersson

Tobias Ericsson lägger rören på hyllan
PROFIL. Under de senaste säsongerna i Vallentuna har Tobias Ericsson varit ett av lagets ankare. Foto: Roffe Andersson

Han har ännu inte insett hur det är att sluta spela hockey och saknar i stora drag erfarenhet av arbetslivet.

Så Tobias Ericssons utmaning är att nu vara sportsligt ansvarig och kompetens inom Vallentuna HF samt instruktör på hockeygymnasiet.

Efter 13 säsonger på elitnivå och en handfull i divison 1 med Vallentuna Hockey ska Tobias Ericsson jobba med helhetsperspektiv på alla från 15 år upp till ”åldringarna” i seniortruppen. Och, inte minst, blir den forne backen instruktör på hockeyinriktningen vid Vallentuna gymnasium.

Det känns på sin plats att ta till uttrycket: ”Ingen ro och ingen vila, bara gno och bara ila”.

– Ja, jag vet. Det är väl en chansning, jag har ju egentligen aldrig kommit igång med arbetslivet. Jag är hur som helst taggad och tycker att det ska bli väldigt spännande.

Kommer sakna adrenalinet
Hur det är att sluta spela? är en fråga 34-åringen passar på att besvara. Mentalt bearbetar han den delen och har insett att det finns delar han kommer att sakna mer än andra. Exempelvis adrenalinpåslaget inför match.

Som konsekvens av pandemin fick Ericsson nyligen lämnat ett företag med inriktning på bland annat skridskoslipning och profilering. Jobbet var hans första utanför det som hockeyspelare.

Att mot den bakgrunden kontakta VHF:s styrelse och nu kasta sig ut och bli ”spindeln i nätet” för junior- och seniorhockey i moderklubben är en grannlaga uppgift.

Vill vara på isen
– Om det ska bli bra måste jag ha självdisciplin. Hitta ett schema som funkar och inte vara tillgänglig 24 timmar om dygnet, säger han och beskriver de olika deluppgifterna:

– För U15-J20 blir jag så nära sportchef man kan komma. I huvudsak tar jag det sportsliga och ska se till att klubben har rätt ledare och spelare. Jag ska, och vill, i möjligaste mån vara med på isen.

Med det sagt har han trasat sönder ett traditionellt 8-17-jobb. För juniorer tränar inte sällan när vanligt folk släckt läslampan och låter kudden göra sitt.

–Spelarna på hockeygymnasiet är på is två mornar i veckan. Då är jag instruktör och lärare, fortsätter han. Sedan ska jag även finnas som resurs, kompetens, kring seniortruppen.


UTVECKLING. Tobbe har erfarenhet av att utveckla hockeyutrustning, nu ska han även utveckla talanger på isen. Foto: Roffe Andersson


Värnar föräldrarollen
Han tillstår ånyo att han behöver hitta balans i hockeyrollerna och som make och pappa till tre barn.
Ericsson har varit igång en tid och hyser förtroende för tränarna Tim Johansson Bräck (a-truppen), Charles Franzén (J20), Mats Rodensjö (J18) samt Ansis Straupe (fys- och skills-tränare), som han ska ha ett nära samarbete med. Högst på agendan står att göra klart med tränare för U15 och U16.

Vad ska Vallentuna HF följa för röd tråd med Tobias Ericsson vid rodret?
Han betonar att ”ungdomarna ska vilja komma upp till ishallen”.

– Basic är disciplin, att det finns en kravbild och att vi har roligt tillsammans. Jag ser fram emot att vara på isen med ungdomarna. Sett till helheten ska vi ha en gemensam grundidé från U15 till a-truppen, inte vara enskilda öar.

Klubbens general manager, Patrik Stolt, ser det som viktig milstolpe att klubben får till en bra sportslig utveckling och ser potential i ”Tobbes” vilja att jobba med spelarutveckling.

– Det är en diger uppgift han fått, men han har genom åren skaffat sig stort hockeykunnande. Vi ska se till att han har redskap och stöttning att klara det på ett bra sätt, säger Patrik Stolt.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se