SPORT 2023-10-26 KL. 13:42

Tuff seriestart för ungt talanglag

Av Jonny Andersson

Trots poänglösa matcher ser lagets framtid ljusare ut med Sjölander-tvillingarnas återkomst på planen.

Tuff seriestart för ungt talanglag
COME BACK. Tillbaka efter ett års uppehåll visade Tilda Sjölander att tajmingen fanns konserverad. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna Volleys unga B-lag gick poänglösa från säsongens andra seriesammandrag hemma i Tellushallen och det kan ta ytterligare tid innan nye tränaren, Niklas Hedin, får truppen samspelt.

1–3 mot Falu VBK och 1–3 mot Lidingö SK blev resultaten i Vallentunas två division 2-matcher i lördags. Laget som i fjol pressade Jomala om seriesegern är dock inte det samma som 2022/23. Fyra av spelarna med skolträning på volleybollgymnasiet i Solna återfinns i dag i Sollentuna och ofrånkomligt ska det synas i alla spelets detaljer.

Behöver tid

Ändå inte så mycket som befarat. Med tid och fler träningar har Niklas Hedin något bra att bygga på.

– Ja, förutsättningarna finns, säger Tilda Sjölander, 19 år, som tillsammans med tvillingsystern Linn i helgen gjorde come back efter ett års uppehåll och endast en månads träning.

Systrarna var inte med när Vallentunalaget i Gävle inledde säsongen med två vinster, 3–1 mot Uppsala och 3–2 mot Sätra första matchhelgen, nu fick båda matchtid. Främst Tilda som bland annat svarade för fina servar när laget i första set gick från underläge 15–16 till 20–16. Dock vände Falu och tog hem första set.

– Det känns väldigt kul att vara tillbaka. Jag tror absolut att vi ska bli bättre med fler träningar tillsammans, säger Tilda Sjölander.

Tveksamt nätspel

Tittar vi närmare på en detalj som inte funkade så var det blockspelet. Hemmatjejerna var väldigt osynkade intill nätkanten när gästerna spelat sig fram till avslut.

– Vi hade nog inte ett block i första två seten, säger Niklas Hedin, som främst saknade energin under dagens första match.

I tredje och fjärde set kom blocken, laget bjöd på ett par kvalitativa dubbelblock som gav poäng. Och i slutet av tredje setet var det ett singelblock från Emma Dahlberg och senare ett dubbelblock som bäddade för setvinst, 28–26.

Mer än ett set tog inte Vallentuna mot dalalaget och på förhand var det förutspått att det skulle bli lika svårt mot Lidingö några timmar senare.

Förhandstipsen stämde. Lidingö och Falu ska vara topplag. Liksom Vallentuna. VVBK vann första set med 25–22, men föll stort i andra och när Lidingö även vann jämna tredje set hade hemmalaget inte skicklighet och energi att ta matchen till ett femte och avgörande set.

Även nästa helgsammandrag spelar Vallentuna på hemmaplan, 25 november. Då gästar Täby Volley och Sollentuna VK C.

– Vi kommer att bli bättre, säger Niklas Hedin som inte är säker på att det unga division 2-laget i vinter ska mixa seriespel med spel i U23-SM. Truppen är möjligen för ung och konkurrensen stentuff.