SPORT 2021-12-02 KL. 09:51

Två talanger med golf på schemat

Av Jonny Andersson

Två talanger med golf på schemat

SKÄRMTID. Det blir många timmar framför skärm i vinter.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Parichat och Stephen vågar drömma lite om att bli topp-100 i golf-Sverige

Två Täbyungdomar har ambition och förutsättningarna att bryta frånvaron av Vallentunagolfare bland spelare rankade Topp-100. Deras vinternötande har inletts i Ruff, en nyöppnad träningsanläggning vid infarten till Lindö.

Parichat Adelin och Stephen Yan, Vallentuna GK, har hittills varit passiva när det kommer till att tävla. Parichat, vars pappa Svante Adelin är tränare på Vallentuna GK, kände fram till för två år sedan viss tvekan till att släppa golfen för nära inpå livet och Stephen prioriterade i år sommarjobb framför att spela nationella tävlingar.

Sedan höststarten har VGK-juniorerna, på vitt skilda sätt, adderat golf i studierna. Medan Stephen Yan har golfinriktning på Österåkers gymnasium studerar Parichat Adelin på distans.

–Jag kände att det passade mig. Jag går Korrespondensgymnasiet och kan med det styra min träning. Jag har sett att vi är många som har sport vid sidan av studierna, säger 16-åriga Parichat Adelin.

För Stephen finns det en studieplan även i golfämnet. Just nu gäller idrottspsykologi, tränings-och tävlingslära. Inte en klubba blir greppad i dessa ämnen.

Så, efter att ha slagit några bollar i kommunens nya golfhall, Ruff, tillstår han att ringrostigheten snabbt smyger sig på. Han är inte tillfreds med sina slag en halvtimme in i kvällspasset.

Vallentuna utanför listorna
Baserat på tävlingsresultat rankas svenska golfare. Varken bland seniorer eller juniorer finns det spelare från Vallentuna kommuns många klubbar på Topp-100. I listorna finns spelare från alla närliggande golfklubbar och många småorter runtom i landet. Men ingen från ban- och klubbtäta Vallentuna.


igcaption>Namn: Stephen Yan.
Bor: Täby Kyrkby.
Klubb: Vallentuna GK.
Styrka/svaghet: Har bra längd på slagen och mest fokus på korta järnspelet.
Foto: ROFFE ANDERSSON

–Jag har en bit kvar, säger 17-årige Stephen. Vi planerar för att jag ska börja tävla mer. När jag går ut gymnasiet kanske jag är med på Topp-100. Det är väl ett mål att sätta upp.

Parichat är lika försiktig.
–Det är svårt, men jag skulle vilja vara nästa Vallentunaspelare på Topp-100. Man vill ju få ut så mycket man kan av en sport man älskar, säger hon.

Parichat har ändå en tävlingsseger i ryggen. Trots närmast obefintlig tävlingsrutin är hon årets klubbmästare på Vallentuna GK. I damklassen.

–Ingen annan junior spelade, därför spelade jag i damklassen.


igcaption>Namn: Parichat Adelin.
Bor: Gribbylund, Täby.
Klubb: Vallentuna GK.
Styrka/svaghet: Det är en blandning av bra och mindre bra i långa och korta spelet. Jobbar med puttningen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Rensa tankarna
Mycket i vinterträningen går ut på att kämpa med fysen. Parichat menar att det lönar sig att viga timmar åt axlar och armar, i synnerhet för flickor. Annars talar båda om att jobba med fokus. Senaste slaget måste läggas åt sidan då nästa slag kräver allt fokus. Båda vet sina brister i slagrepertoaren, men anser sig hyggligt mentalt stabila på banan.

Här får Svante Adelin flika in en lärdom efter många år som tränare.

–Många är bra på att säga rätt saker. Det svåra är att vara lika klok i träning och ute på banan. Det krävs mycket för att lyckas som golfare.

Han bedömer att båda adepterna på sikt har möjlighet att ta sig upp på Topp-100.

–Som alltid är det upp till dem. Det är ett jobb som ska göras, flera detaljer att jobba med och som tränare kan jag bara ge dem verktygen, säger Svante Adelin.

Sneglar vi ytterligare en bit bort har Stephen och Parichat drömmar om golfcollege - trots insikten om hur litet det nålsögat är.

–Så länge jag har kärleken till golfen vill jag göra allt för att bli bättre. Att komma in på college i USA vore superroligt, säger Parichat Adelin innan hon byter av Stephen vid Trackman-simulatorn och börjar smacka bollar mot ”dukväggen”.