SPORT 2024-10-03 KL. 10:14

Unga judokast fyllde Tellushallen

Av Jonny Andersson

Med svenska medaljer i OS och Paralympics och i synnerhet Tara Babulfaths leende tjusades svensk tv-publik i somras. Och det är något med judo.

Unga judokast fyllde Tellushallen

Sedan några månader gnuggar judoförbundet händerna över ökat intresse för sporten och i lördags fick Vallentuna Judoklubb sin del av kakan när klubben för första gången arrangerade Stockholmscupen i tre barnklasser upp till U13.

Lördagen i Tellushallen var i flera avseende annorlunda. Det var bra med folk på läktarna och vid sidan av de två tävlingsmattorna sågs en småtting använda en kon som huvudbonad. Intill användes ett bälte för att dra en kompis längsmed golvet. Sådan leklusta smittar och även de tävlande bjöd på glädje.

VIDEOANALYS. Tellushallen var full av föräldrar som ville filma sina döttrar och söners matcher. Foto: Roffe Andersson

Imponerad förlorare

10-åriga Ida Bauer, en av elva aktiva från hemmaklubben, förlorade en av sina matcher på en ippon efter fem-sju sekunder. Någon minut senare studsade hon fram med ett smile.

– Han var så bra. Det var fantastiskt att åka på ett så fint kast. Det är inte kul att förlora, men jag är glad för hans skull, säger Ida.

Kan idrott vara vackrare än när en förlorare hyllar sin motståndare?

För Ida var det femte tävlingen med ett klubbmästerskap inräknat och det kommer att bli fler.

– Jag blir nervös när jag tävlar och allt jag lärt mig flyger ut genom huvudet. Då gör jag lätta tekniker som är lätta att kontra på, säger hon.

Visst sågs det tårar här och där, men dessa hann knappt nå kindens nedre del innan de var borta.

Vinna inte viktigast

Nöjd var även snart 10-årige Samuel Nygren, Vallentuna Judoklubb, trots tre raka förluster.

– Jag har en match kvar, den kanske jag kan vinna. I många sporter är det viktigt att vinna, jag tycker att judo är roligt och att förlora gör inte så mycket.

Samuel var lovad en lyxmiddag efter tävlingen och såg fram emot sin beställda hamburgarmeny.

Ökat intresse

Senaste månaden har det skrivits och pratats en del om tillströmning av barn, ungdomar och vuxna som vill testa judo.

Vallentuna Judoklubb upplevde redan under Naturens och idrottens dag på Vallentuna IP en ökad nyfikenhet. Speciellt bland flickor.

– Vi kan inte prata om en jättedrastisk ökning men till årets nybörjargrupp tror jag att vi fått tolv nya. Och det är två tre fler än vi brukar få, säger Tilman Bauer, kommunikationsansvarig i Vallentuna Judoklubb och fortsätter:

– Många har kanske gjort sin höstplanering och att det därför tar ett halvår innan det blir läge för dem att testa judo. Vi kan hoppas.

Att klubben fick arrangera Stockholmscupen i samarbete med Stockholms Judoförbund, berättar att den unga klubben (startad senhösten 2019) kommit en bit på väg.

SEGRARE. Linnea Johansson, 10, kunde efter tre raka matchvinster glädjas över att vara slutsegrare. Foto: Jonny Andersson

”Äntligen”

En god bit på väg är definitivt Linnea Johansson, dotter till ordföranden och klubbens grundare Claudia Johansson. 10-åriga Linnea vann sin klass och imponerade med tre raka matchvinster.

– Äntligen fick jag en smak av guld. Jag har fått mycket energi av att vänta så länge, säger Linnea som likt Ida Bauer började med judo som 2-åring.