SPORT 2023-09-21 KL. 08:30

Uppgraderade säkerhetsrutiner i ishallen

Av Jonny Andersson

Uppgraderade säkerhetsrutiner i ishallen
TRÄNINGSVÄRK. Det blev många djupa knäböj när Vallentuna Hockey testade säkerhetsarbetet i säsongens första träningsmatch på hemmais. Foto: Jonny Andersson

Ishockeyförbundets trygghetsstärkande åtgärder, utökade utifrån säkerhetspolisens beslut om höjd terrorhotnivå, innebär att fler ideella behövs när Vallentuna Hockey har hemmamatcher.

Alla som denna säsong går på nationell ishockey, ner till hockeyettan, blir visiterade. Stora väskor får inte följa med in i hallarna, entrédörrarna låses under match och matcher på helger har höjd riskklass, vilket kräver fler matchvärdar.

– Alla våra matcher är klass 1, den lägsta. Vi har inga fredags- och lördagsmatcher och inget alkoholtillstånd, som tur är. Det är bara några matcher i hockeyettan som är klass 2, säger Titti Hamberg, säkerhetsansvarig i Vallentuna HF.

Titti var nyligen på säkerhetsmöte med alla elitklubbar på plats. Hon fick med sig mycket att i sin tur utbilda klubbföräldrar i.

– Sedan några år gör vi många trygghetsåtgärder. Utbildningen kändes lite meckig, men jag hade inte tidigare varit på den här typen av säkerhetsutbildning. Inte minst meckigt eftersom vi även ska försöka ha koll på om någon ägnar sig åt matchfixning/betting. Vi fick några anmärkningar förra säsongen, detta åtgärdade vi och köpte in walkie-talkies för att snabbt kommunicera om något händer. Jag tror att kontrollanterna var nöjda med oss, säger hon.

Inga sena insläpp

I kommentarsfält på sociala medier har det orimliga i att ställa samma krav på små- som elitklubbar framförts från olika håll i Hockeysverige. Separata entréer, kiosker och toaletter för bortalagets supporters är inga självklara åtgärder i många ishallar. Skämt drogs initialt om beslutet att hallarna ska vara stängda under pågående match, inklusive periodpauser. Rökare skulle inte komma ut och sedan in igen, det samma för dem som vill hämta frisk luft. ”Rökrutor” i hallar efterfrågades, troligtvis av lustigkurrar.

– ”Utgång = hemgång”, sades det först. Det har blivit flexiblare på vår nivå. Men vi släpper inte ut sällskap på tio personer för att en ska röka, vi behöver göra ny visitation när de ska in igen. Inget öppet spring alltså och kommer man sent, för att gå in gratis, kommer man inte längre in.

VHF hade i fjol ett lotteri som i slutändan innebar dragning av en bilvinnare. Väktare inhyrdes då mer publik än vanligt förväntades. Detta kostade mer, runt 9 000 kronor, än det smakade, så klubben behöver förlita sig på en stabil stab matchvärdar av föräldrar från ungdoms- och juniorlagen.

Tolv matchvärdar

– Ta hjälp av vaktbolag håller inte ekonomiskt. Förbundet har 20 utbildade ordningsvakter som riktlinje. Har vi 150-200 åskådare (269 var snittet 2022/23, reds anm) på läktaren är det orimligt med så många, säger Titti och tycks trygg i att hon alltid får hjälp av tolv personer.

Förra onsdagen tog VHF emot Segeltorp i höstens första träningsmatch på hemmais. Titti skötte kroppsvisiteringen några meter framför entréns vändkors. Effektivt och med spiritualitet fick hon vuxna, ungdomar och barn att hålla ut armarna. Hon klappade och drog sina händer från axlar ner till fotknölar, kollade fickor, ryggslut och gick igenom några få mindre väskor. Hon kände nio av tio, men ingen slapp undan.

– Jag kommer ha träningsvärk i morgon, säger hon och reser sig efter att ha känt utefter en herres vader.

Publiken respektfull

Under matchen är matchvärdar utplacerade, speciellt vid huvudentrén och ingångar från omklädningsrummen. Nail Kurbanov är tilldelad gången mitt i ishallen. Inga obehörig ska förbi honom i endera riktning. I snart fyra år tror han sig hjälpt till.

– Det går bra. Jag har gjort allt möjligt. Stått i entrén, hjälpt till med statistik, säger han.

Från sin position ser Nail ingen hockey. Framför sig har han bås fyllda av spelare, materialförvaltare, tränare och lagledare.

– Killarna är stora, säger han och skrattar.

En bit in i andra perioden är det dags för Titti Hamberg och övriga i entrén att slå igen.

– Det har gått bra. Publiken respekterar reglerna som gäller, säger hon.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se