SPORT 2022-05-05 KL. 11:20

Valde jobbet före landslagsläger

Av Jonny Andersson

Valde jobbet före landslagsläger
FOKUSERAD. Josephine Tegenfalk har koll på motståndarnas upplägg med bollen. Foto: Daniel Lubner

Vallentuna Volley har fostrat många landslagsdamer och när passaren Josephine Tegenfalk, 33, förra veckan kallades till läger blev hon väldigt glad. Men tackade nej.

Svensk damvolleyboll fick en rejäl skjuts med EM-insatsen sensommaren 2021. Laget skrällde i match efter match och i tv-sofforna tjusades volleyboll- och idrottsfrälsta av insatserna och spelarnas berikande glädjetårar. I den truppen ingick inte Josephine Tegenfalk, men hur nära ett landslagslinne hon är stod klart förra veckan när förbundskaptenen, Lauri Hakala, tog ut henne till landslagsläger.

– Jag blev jätteglad. Det är ett kvitto, en bekräftelse på att att han ser mina kvaliteer.

Lämnade tidigt
Josephine Tegenfalk var ännu tonåring när resan på elitnivå började. Det är nu 14 år sedan. Hon hann spela för Elverket/Vallentuna Volley och då hette klubbens stjärnor bland annat Malin Sandler, Dewi Surjadi och Maria Arnborg. Det blev magert med speltid då och Josephine följde en dåvarande pojkvän till Skellefteå. Därifrån pendlade hon för att spela i elitklubben Norsjö. Hennes volleybollresa gick därefter till Lindesberg och Gislaved innan hon landade i Örebro Volley. Där hittar vi henne än idag.

– Jag har alltid ansetts för kort. Jag var 25 innan jag fick spela min första landskamp.

44 matcher i blågult
Till dags dato har det hunnit bli 44 landskamper och då ska beaktas att satsningen på ett svenskt damlandslag var medioker fram till att SOK, Sveriges Olympiska Kommité, för några år sedan klev in med stöd. Troligtvis skulle Josephine Tegenfalk spelat fler landskamper om satsningen kommit tidigare.

– Det vet jag inte. Det beror på vilka spelartyper lagledningen vill ha. Oftast vill de ha längre passare än jag är.

Men i anslutning till nyss avgjorda SM-finalen, där hennes Örebro fick ge sig mot Hylte/Halmstad, blev alltså 174 centimeter Tegenfalk uttagen igen.

Hon var en av 19 uttagna till ett månadslångt läger, som därefter skulle bantas till 14 spelare och ytterligare en lägermånad – kryddad med spel i European Silver League mot Slovenien, Portugal, Estland och Luxemburg.

”Trist beslut”
– Jag kan inte gå till min arbetsledare och fråga om en månads ledighet, och kanske komma tillbaka och begära ytterligare en månad, säger Josephine Tegenfalk som arbetar på Universitetssjukhuset Örebro och fortsätter:

–Jag kunde möjligen komma ifrån några veckor, förbundskaptenen kan dock inte göra en speciallösning för mig. Det förstår jag. Vi hade ett bra samtal och det glädjer mig att jag finns med i hans planering.

Summa summarum är att Josephine Tegenfalk känner att hon gärna varit utan denna knepiga sits. Och jobbiga beslut.

– Jag har alltid trott och tyckt att jag kan bidra i landslaget. Så måste jag tacka nej när jag får chansen igen. Det känns trist.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se