Klik venligst
SPORT 2021-09-30 KL. 13:21

Vallentuna BK lockar publik igen

Av Daniel

Vallentuna BK lockar publik igen

BOLLKOLL. Lagkapten Oskar Karlsson fick uppleva ett starkt FC Djursholm på Vallentuna IP, det blev förlust med 0-3.
Foto: ROFFE ANDERSSON

A-laget i Vallentuna BK valde att satsa nytt och på sina egna unga talanger.

Med två matcher kvar av säsongen har VBK trots det tagit sig upp till toppen av division fyra. Även om det inte blir något avancemang denna säsong så är det ett steg i rätt riktning för hela föreningen, menar ordföranden Mattias Belin.

–Vi känner att vi gör rätt saker och får ständigt bekräftelse att så är fallet av våra medlemmar.

För två-tre år sedan började en ordentlig ungdomssatsning i Vallentuna BK. Det är något som saknats under längre tid, där flera årskullar antingen lagts ner eller tappat en stor del av sin trupp till andra föreningar, vilket resulterat i att väldigt få unga spelare har lyckats ta klivet upp i A-laget.

Att satsa mer på fler egna produkter har varit något Mattias Belin trott mycket på sedan han tog över som ordförande och det har samtidigt fått stort stöd bland föreningens medlemmar. Resultatet har redan börjat visa sig då laget spelat en rolig fotboll och framförallt lockat storpublik på vissa matcher.

–Det har exempelvis varit över 300 personer på läktarna när vi mötte Banjul FC. Det var jävligt häftigt och jag kommer inte ihåg när Vallentunas representationslag hade det senast, säger Belin.

Ligga på rätt nivå
Belins kritik mot den tidigare A-lags satsningen har varit att det inte funnits en organisation som motsvarat ambitionerna som då ständigt har varit att ligga på en division två nivå.

–Jag har väl inte riktigt förstått vad man grundat den ambitionen på. Man har tänkt för mycket på hur det sett ut för 10-20 år sedan och inte sett till hur hela föreningen mått idag. Var en klubb ligger nivåmässigt ska vara en produkt av den bredare verksamheten, säger han.

Ordföranden menar att idag ligger VBK:s verksamhet på minst en division tre nivå och att den närmar sig division två. Något som han tror kommer spegla av sig på fotbollsplanen i framtiden.

–Vi ska uppåt i seriesystemet. Att vara en division två klubb är kanske fem-sex år bort, men vi får hela tiden bekräftat att vi spelar en attraktiv fotboll. Vi har också en ambitiös spelartrupp som tränar hårdast i serien, säger Mattias Belin.

Ung lagkapten
En av de som stuckit ut lite extra på planen den här säsongen är Oskar Karlsson. Han är en av de yngsta i laget då han är född 03, men redan den här säsongen gav tränaren honom kaptensbindeln.

–Jag kände mig väldigt ärad när jag fick frågan. Det har varit en bra erfarenhet. Det har så klart också varit lite extra press, men det har fått mig att vilja visa ännu mer och ta mer ansvar, säger Oskar Karlsson.

Säsongen i stort har varit en positiv upplevelse. Nystarten för hela A-laget har blivit relativt smärtfri och att vara en topplag redan i år var enligt lagkapten lite oväntat.

–Jag har verkligen trivts jättebra. Det har gått förvånansvärt bra trots att många är nya i laget och att en hel del unga, som mig själv, i år tagit steget upp i seniorfotbollen.

Problem med fysiska lag
Ett flertalet matcher i år har VBK visat upp ett moget spel med en passningsorienterad spelidé. Däremot har laget fått problem när de mött tunga, fysiska lag med spelare som varit uppe i seniorfotbollen under en längre tid.

–Det märks väl att det är en del fysiska lag som vi haft problem med. Där har det blivit tydligt att vi saknat lite rutin. Men det känns som att vi tar steg hela tiden, säger Oskar Karlsson.

Med två matcher kvar på säsongen och ett prestigeladdat derby kvar i sista omgången mot IK Frej så har han inte hunnit tänka på framtiden än. Redan är flera spelare klara för nästa säsong men det viktigaste för Oskar Karlsson är att stänga säsongen på ett snyggt sätt.

–Nu är det viktigaste är att få maximalt med poäng i tabellen. Det finns tid att tänka på hur man vill göra efter säsongen är slut, avslutar lagkaptenen.