SPORT 2022-06-02 KL. 11:25

Vallentuna DFF på väg uppåtLaget har tagit åtta poäng efter tränarskifte

Av Jonny Andersson

Vallentuna DFF på väg uppåtLaget har tagit åtta poäng efter tränarskifte
Engagemang. Pontus Johansson fick ta över efter första omgången och tänker leda Vallentuna DFF uppåt i tabellen. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna DFF kan tillhöra division 4-toppen men har en bit upp efter en stökig försäsong som ledde till energiläckage, tung premiär och tränaravhopp.

– Vi har jobbat med vår defensiv och offensiv, jag tycker att det ser allt bättre ut, säger återbördade Pontus Johansson.

En omgång in i seriespelet, efter en omtumlande premiärförlust mot Ursvik, valde Axel Hellberg Olsson att stämpla ut som tränare för Vallentunas fotbollsdamer. Pontus Johansson, med diger historik inom Vallentunafotbollen, hann leda två träningar innan laget i andra omgången kryssade mot Skå IK. Därefter skrev han på kontraktet.

Om han är mirakelman eller inte får tiden utvisa. I lagets tredje match blev det hur som helst 4–2-seger mot Hässelby och förra veckan tog laget en poäng mot Lidingö, som hade fyra raka vinster och segern följdes i söndags upp med 2–0 mot Viggbyholm.


Duell. Vallentuna bet ifrån sig bra mot topplaget IFK Lidingö. Foto: Roffe Andersson


Inledde med defensiven
– Den konflikt som varit har jag inte lagt någon vikt vid. Jag hade ett avtal med Hammarby som jag kunde lösa och det kändes bra att ta över VDFF. Efter 1–6 mot Ursvik jobbade vi intensivt med vårt defensiva spel inför Skå-matchen och därefter hann vi arbeta med offensiven. Speciellt med koncentrerade avslut, säger Pontus Johansson.

Han tror laget besitter kapacitet att nå högt i tabellen och talar om närvaro, mentalitet och intensitet.

– Vi har varit runt 23 på träningarna och tempot är bra. Många överraskas av hur tufft vi spelar.
Aaby poängfixare
Vad han vill var tydligt i Lidingömatchen. När Pontus Johansson manade på fick spelarna spring i benen. Troligen även motionärer i eljusspåret, för Pontus hörs och det är nog vad som krävs.

Stundom höll passningsspelet och arbetsmoralen, men det var precisionen i Elin Karlssons högerdoja som gjorde skillnad. Speciellt hennes hörnor ledde till problem för gästerna.


Mål. Jacqueline Aaby gör 2-1 mot Lidingö. Foto: Roffe Andersson


Innan Jacqueline Aaby nickade in 1–1 hade Ida Bornesand nickat i ribban på en tidigare hörna och strax efter sitt kvitteringsmål var ”Jackie” Aaby ånyo lyckosam i efterspelet till en hörna. Lidingös målvakt hann reflexrädda en gång, returen bombade dock Aaby upp i nättaket.
Det fanns även taktiska brister i VDFF:s lagarbete. När gästerna spelade sig igenom Vallentunaelvans mittfält hade de oceaner av utrymme att servera ex-landslagsspelaren Elin Flyborg, 45, bollar i djupled. Och åldern till trots är det få division 4-spelare som håller Flyborgs klass. Två straffar jobbade hon och jämnåriga Andrea Linder till sig, den tredje och mest solklara straffen blundade domaren för. En av två straffar satt och den slutliga 2–2-kvitteringen svarade nämnda Flyborg för.

– Vi tar med oss att vi tagit poäng av seriens två topplag, Skå och Lidingö. Vi kommer att bli bättre, säger Pontus Johansson.

Ström avgjorde
Från matchen mot ”Viggan” i söndags ska nämnas att Maja Rehlin smällde in ett distansskott och Madeleine Ström avslutade ett bra uppbyggt anfall, vilket stängde matchen med kvarten kvar.

– Vi är bra i första och sista tredjedelen. Viggan spelar väl bättre fotboll, men vi är effektivare, säger Pontus Johansson.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se