SPORT 2023-11-02 KL. 09:00

Vallentuna gav Brödernas en match

Av Jonny Andersson

Hedlund och Paulsson har sikte på allettan och revansch. Säsongens första hockeyderby mellan Vallentuna och Brödernas/Väsby var en ny upplevelse för målvakten August Hedlund men vanlig för forwarden Lukas Paulsson. Vallentuna föll med 2–5, duon var dock enig i att man gav upphaussade grannen bekymmer.

Vallentuna gav Brödernas en match
TRYGG SISTA UTPOST. August Hedlund motade 38 av 42 skott och nöjd med Vallentunas säsongsinledning. Foto: Roffe Andersson

Hockeyfostrad i Väsbyklubben har Lukas Paulsson spelat fler derbyn i rött än grönt. Han var junior när han och pappan, Andreas Paulsson, kom till VHF. Nu är han 23 och hela familjen, med farfar och farmor som läktarproffs i spetsen, Vallentunasupporters.

– Klart dom är. Att möta Väsby är alltid speciellt, jag vill absolut lite extra. Synd att vi får en tung start och att matchen blir förryckt av utvisningar. I fem mot fem är det jämnt, säger Lukas Paulsson.

Känner motståndarna

2021/22 spelade August Hedlund i Väsby och gjorde det så bra att han värvades av Karlskrona, topplag i södra hockeyettan. I onsdags gjorde han sjunde raka matchen för Vallentuna, första Väsbyderbyt, sedan hemkomsten till Östra hockeyettan.

– Roligt att möta Väsby. Jag känner majoriteten av spelarna, även om få är kvar sedan jag var där.

Vem vinner mentala spelet över tid, du som vet hur de oftast avslutar eller de som kan dina eventuella svagheter?

– Det är väl både och. Och de vet ju inte vad jag förbättrat, säger han med ett leende.

Hedlund svarade för 38 räddningar och gjorde skillnad.

– Jag håller min game plan och känner mig fokuserad och stark.

FIX. August Hedlund får hjälp med utrustningen av Martin Johansson.

Foto: Roffe Andersson

Tidigt 0–2-underläge

Vallentuna siktar på topp 5 i grundserien och därmed en plats i allettan. Med stor pengapåse är Brödernas/Väsby hockeyettans stora snackis. Kravet är allsvenskan.

Påvisar då detta kvalitetsskillnaden mellan lagen? Inte sett till onsdagens derby. Visst var Vallentuna ett nummer mindre kroppsligt och fartmässigt. Men en studspuck till lagets fördel och att Oskar Söderberg utnyttjat sitt straffslag, hade givit en strid på kniven. Vallentuna fick dessutom uppförsbacke med två utvisningar första tio minuterna som båda resulterade i baklängesmål.

– Svårt att vända mot ett så bra lag. Jag tycker att vi står upp bra. Vi har gjort många starka insater och tagit de poäng vi ska och behöver ta, säger August Hedlund.

Gillar energin

Via ett bra power play mitt i första perioden växte VHF-spelarna. Nästföljande chans i fem mot fyra borde resulterat. Bland annat tog Lukas Eriksson väl god tid på sig när han bjöds bra skottläge. Direkt i mellanakten utökade B/V sin ledning, men hemmalaget gav inte upp. Filip Sundells reducering tände en extra gnista, likaså Albin Olofssons. Avgörandet kom när Hedlund lämnat kassen för en extra utespelare.

– Vi har bra energi, säger Lukas Paulsson och är trygg i att VHF blir ett av fem lag som når allettan.

August Hedlund delar känslan:

– Som vi spelar ska vi göra det.

Resultat och nästa match:

Vallentuna Hockey–Brödernas/Väsby 2–5 (0–2, 1–2, 1–1) 1–2 Filip Sundell (Gustav Eriksson)

2–4 Albin Olofsson (Matias Valta/Axel Boberg)

Nyköpings SK–Vallentuna Hockey 5–0 (1–0, 3–0, 1–0)

Nästa match: Vallentuna tog i onsdags emot Enköping. Närmast ska laget möta Hanviken borta på söndag, 5 november.