SPORT 2022-11-17 KL. 09:30

Vallentuna har allettan i sikte

Av Jonny Andersson

Vallentuna har allettan i sikte
UTVECKLING. Kanadensaren William Venne, 21 år, gjorde sin klart bästa match när Huddinbge besegrasdes med 4–1. Foto: Roffe Andersson

Det blir tufft in till sista slutsignalen, men Vallentuna Hockey har – mot odds och tips – en möjlighet att ta sig till allettan.

Vallentuna besegrade förra veckan Huddinge med 4-1 på bortaplan. Nu återstår sju matcher av grundserien i hockeyettan östra och laget är med i streckstriden. Låt oss tro att två tredjedelar av maximala 21 poäng krävs för att landa på rätt sida strecket – bland de fem bästa.

Sikte på allettan
Segern mot Huddinge ska ha givit ett nödvändigt lyft. Om segern mot Huddinge i andra omgången var en stöld, var den i onsdags inte oförtjänt. Förvisso spelade Adam Matsson en nyckelroll mellan stolparna, men chans- och spelfördelningen var jämn.


BESLUTSAMHET. Under hela säsongsinledningen har känslan varit att Vallentuna kommer på bred front. Foto: Roffe Andersson


– Vi ska vara med i fajten om placeringarna 3-5, säger Patrik Stolt, general manager och uppskattar att strax under 30 poäng behövs för att nå en plats i allettan.

Angående Matssons insats menar Stolt att VHF i honom och Hugo Haas har ”seriens bästa målvaktspar”.

Jämnare kring strecket
I fjol (första gången serien innehöll tio lag) nådde Huddinge allettan som femma med 32 poäng och Visby/Roma hamnade under strecket med 27. Skillnaden i höst är att fler strider runt strecket. Ett exempel är att VHF i dag har 15 poäng och i fjol slutade på åttonde plats med 16 poäng.

Patrik Stolt får medhåll i optimismen av Christian Holmblad, nyförvärvet som spelat två matcher och ännu brottas med träningsvärk. Den 30-årige hockeykreatören, kusin med Pittsburgh Penguins Rickard Rakell, noterades för två assist i VHF-debuten. Mot Huddinge fick han sin tredje och kunde fått ett par till, men lagkompisarna har ännu inte läst in att de kan serveras pucken när de minst anar.

– Det är skitkul att vara igång igen. Jag var helt färdig efter debuten mot Nyköping. Vi ska inte förlora den matchen, vi är det bättre laget.

”Homer” menar att det stärkt hans tro på att Vallentuna kan ta rätt antal poäng i sista sju matcherna.

”Kaptenen” på hemväg
Inför spurten har klubben möjligen ett ess i rockärmen. Marcus Andersson, senaste årens lagkapten och mest lysande aktör, ska vara på gång hem från sin världsresa och Patrik Stolt tror att Andersson snart är i träning.

– Vi har haft och har en dialog med Marcus. Förutsatt att han vill så har vi honom snart på isen. Samtidigt vill jag säga att vi har bra konkurrens på forwardssidan. Men, ja, jag tror att Marcus snart är med igen.

En plats har öppnats genom att VHF släppt Dustin Cordeiro.

Joel Östman? Joel, som i några säsonger delade kaptensskap med nämnde Marcus Andersson, har setts på läktaren vid flera tillfällen i höst. Joel är numera back i Viggbyholm.

– Jag har också sett Joel i hallen, men vi för inga samtal med honom. Lukas Aaw är tillbaka efter skadefrånvaro och då har vi åtta backar, säger Patrik Stolt.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se