SPORT 2022-03-24 KL. 13:00

Vallentuna HK-kille i SM-slutspel

Av Jonny Andersson

Källemyr har fått sitt genombrott i Bajen

Vallentuna HK-kille i SM-slutspel
LADDAR SKOTT. David Källemyr siktar in sig mot mål. Foto: Stephan Grahn/sgsportfoto

Som 19-åring var han delvis ratad i Skånela IF och nu två år senare spelar Vallentuna HK-fostrade David Källemyr SM-slutspel i handboll med Hammarby.

Hammarby är en underdog oavsett om laget i SM-slutspelets kvartsfinal ställs mot Sävehof, Kristianstad eller Skövde (slutspelsträdet blir klart efter tidningens pressläggning). Underdog, och joker, är även en av Hammarbys yngsta och färskaste elitspelare – David Källemyr, 20, med handbollsrötterna i Vallentuna HK.

– Jag var bara sex år när mamma fick mig att börja spela. Killarna i laget var två år äldre och jag vägrade först, tyckte att det var läskigt, säger David Källemyr.

Spelade i tre kullar
Rädslan gick över och under nio säsonger i VHK blev det mycket handboll. David spelade och tränade med killar födda 1999, 2000 och 2001 fram till att han som tonåring tog steget över till Täby HBK. I Täby blev han kvar tills han valde handbollsgymnasiet i Märsta och per automatik började spela för Skånela. Redan i andra ring, som 17-åring, fick han a-lagskontrakt och speltid i allsvenskan.

Chansen till utveckling i Skånela blev dock inte som Källemyr hoppats och dröm. Han kände sig inte sedd, bröt kontraktet och gick till Rimbo där han gjorde en av sina bästa matcher mot seriekonkurrenten Hammarby.
– Hammarby tog kontakt med mig när jag hade spelat sex matcher för Rimbo.
Kontakten bestod trots att Hammarby förra våren tog steget upp i högsta serien, Handbollsligan. I Handbollsligan är Hammarby första nykomlingen på 17 år att nå SM-slutspel.

Imponerad tränare
Forne landslagsspelaren och Tysklandsproffset Patrik Fahlgren tränar Hammarby och är imponerad av den unge Vallentunakillen. Hittills nyttjar han främst Källemyr offensivt och ser honom som andraalternativet som mittsexa.

Trots relativt sparsamt med speltid har Källemyr gjort det bra, enligt Fahlgren. Statistiken visar bland annat att han gör mål på 75 procent (30 mål på 40 avslut) av sina chanser.

– Som för alla är det en omställning att spela på elitnivå. Det går fortare, är tuffare... David tränar bra, är ung och lovande och jag ser en fin utveckling i hans spel, säger Fahlgren.

Lämnat modellyrket
Sin storlek har David Källemyr nytta av på handbollsplan, men den har kostat honom ett jobb som fotomodell. Redan som tonåring fick han börja arbeta för agenturen MIKAs efter att ha blivit upptäckt på tunnelbanan. I modellbranchen ska man dock vara lång och smärt. Och möjligen inte riv- och blåmärkt efter varje träning och match.

- Jag blev scoutad redan som 15-åring och hann med modeljobb i Italien och England. Jag har inte helt slutat modella, men nästan.

Stark, rörlig eller smart?
– Som mittsexa? Jag tycker att jag är en blandning av alla tre. Mest beröm får jag för min styrka. Sedan var jag länge mittnia så jag har ett rätt bra skott, säger David Källemyr som tror att Hammarby kan skrälla vilka laget än ställs emot i kvartsfinalserien.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se