SPORT 2022-11-17 KL. 09:10

Vallentuna IBK fortsatt segerlösa

Av Jonny Andersson

SAMMANBITEN. Philip Lundberg vill se mer skott och trafik framför motståndarmålet. Foto: Roffe Andersson

Tre poäng var beställt när Vallentuna IBK:s damlag i lördags gästades av Älvsjö AIK. Av det blev intet och tränar inte truppen skott närmaste veckorna kan första segern dröja.

Efter ett bussvårt inledande spelschema, bland annat mot lag som trillat ner från allsvenskan, var det meningen att division 1-nykomlingarna skulle spräcka segernollan mot Älvsjö som också låg på undre tabellhalvan. Tränaren Philip Lundberg hade en bra känsla inför matchen, ändå gick laget mållöst ut i höstmörkret.

Ingen hetta offensivt
Gästande Älvsjö vann med 3-0 och det ska ses som rättvist trots att matchbilden i långa stunder beskrev två jämbördiga lag. Avgörande skillnaden var att gästerna tog bollen till mål. Det gjorde inte Vallentunalaget. Frånsett ett par bra avslut av Ida Nedin i första perioden, spelades bollen mest runt på bak- eller mittplan alternativt långt ut i sarghörnen. Och det var i första perioden Älvsjöspelarna kopplade greppet som avgjorde.

– Vi skjuter inte. Jag tror att det sitter i huvudet, säger Wilma Mothander, junioren som tillhörde dem som visade mod fram till det avgörande beslutet – att skicka in bollen i trafiken framför mål.

Energiläckage
0–1-målet var konsekvensen av ett misslyckat uppspel. Felicia Nordin hade dittills gjort ett par fina räddningar, den här spelvändningen var hon dock utelämnad på. Just första målet var något Vallentunalaget hade högt på önskelistan.

– Vi släpper in första och då tappar vi, säger Wilma Mothander.

Det kom även ett andra baklängesmål innan första perioden var över och Philip Lundberg instämmer i vad Wilma Mothander säger.

– Jag tror att första målet hade givit oss energi, vilket vi behöver efter en tuff säsongsstart. Nu blir det det omvända. Igen. Älvsjö får energi och vi blir tveksamma. Jag tycker att vi gör det bra i första och andra perioden. I tredje orkar vi inte och känslan är att vi är lite uppgivna, säger han.

Straffmiss
Vallentunas bästa chans att ta sig in i matchen kom i mittperiodens sjätte minut. Mirjam Granberg fick en dubbelchans framför mål utan att få in bollen, däremot tilldömdes hon straffslag. Ida Nedin fick uppdraget och gjorde en läcker sista dragning. Men vad ska man då säga om räddningen Petra Dynesius gjorde. Det var nästan osannolikt att Älvsjömålvakten hann med i svängarna och dessutom fick upp högerhanden.

Någon chans av samma dignitet skaffade hemmalaget inte under resten av matchen. Laget hade ett power play tidigt i tredje perioden, av det består minnet av ett friläge – för Älvsjö.

Skotträning
Wilma Mothander låter sig inte golvas av ännu ett nederlag.

SKOTT. Frida Widerberg är en av flera som behöver skjuta betydeligt mer och bättre. Foto: Roffe Andersson

– Vi är nykomlingar och ska kunna växa in i division 1-spelet, det känns så. Vi ska bli bättre.
För att bli det, måste en detalj förbättras avsevärt. Vallentuna måste få in spelare framför målburen och hitta vägar för att ta bollen dit.

– Vi måste skjuta mycket mer. Nöta, nöta och få in forwards på kassen. Jag lovar att vi ska träna mycket på det de närmaste träningspassen, säger Philip Lundberg.

Närmast har VIBK Nacka och Sköndal på spelschemat. Båda lagen ligger placeringarna före Vallentuna i tabellen.