SPORT 2024-02-15 KL. 10:44

Vallentuna IBK hakar på i toppen av division 2

Av Daniel Bergholm

SEGER. Vallentuna vann derbyt mot Väsby med 7-4 och hänger därmed på i toppstriden i division två inför slutspurten av serien. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna IBK vann hemmaderbyt i fredags med 7-4 mot Väsby AIK. Matchen blev en rysare där Vallentunas starka tredjeperiod fällde avgörandet och därmed lever hoppet om division ett med sex omgångar kvar att spela.

Vallentunas innebandyherrar fortsätter att utmana om topplaceringarna i division 2. För hemmalaget talades det inför matchen om revanschlusta efter att det föregående mötet mellan lagen hade slutat hela 11-2 till Väsby.

Ett taggat Vallentuna kopplade direkt greppet med ett tidigt ledningsmål innan minuten var spelad. Sedan jobbade sig Väsby in i matchen som länge stod och vägde, trots att hemmalaget målmässigt hela tiden var i förarsätet. Matchens delikatess kom i mitten av den andra perioden efter ett klapp-klapp spel signerat Joakim Ekerberg och Jesper Nyholm som innebar 4-2, vilket gav hemmalaget lite andrum.

Matchhjälte

Efter en del slarv hade Väsby i inledningen av den tredje perioden hämtat upp underläget. Men då skulle Joakim Ekerberg, som så många gånger förr, visa sig vara tungan på vågen.

Först frispelade han med en läcker flippassning Anton Stefansson till ledningsmålet 5-4, innan han själv skulle sätta dit 6-4. Ekerberg var dock inte klar där. Efter att Väsby i sin slutforcering tagit ut målvakten fullbordade Ekerberg sitt hattrick genom att skicka in 7-4 i tom bur.

– Jag var jättemissnöjd med min insats efter halva matchen och sa till tränaren: ”fortsätter jag så här så kan du byta ut mig”. Det tog lite tid, men när man får sätta dit första målet så lossnade det, säger Joakim Ekerberg.

Hur var det att ta revansch på Väsby efter förlusten i höstas?

– Vi åkte ju på storstryk senast. Då saknade vi en del spelare och vi visste samtidigt att det inte skulle vara en likadan match nu, men det känns så klart extra skönt att få den revanschen.

Segern innebär att Vallentuna placerar sig på en tredjeplats i tabellen, sex poäng efter serieledande Sollentuna med sex omgångar kvar att spela. Vallentuna möter också Sollentuna på bortaplan i den sista omgången.

Hur ser du på tabelläget inför slutspurten?

– Vår målsättning har hela tiden varit att det ska leva till Sollentunamatchen, samtidigt har jag svårt att se vart de ska tappa poäng. Men det finns också möjlighet att plats två innebär kval och den kommer vi jaga hela vägen in, säger Joakim Ekerberg.