SPORT 2022-03-17 KL. 13:50

Vallentuna IBK kvar i division 1

Av Jonny Andersson

Vallentuna IBK kvar i division 1
MÅLFARLIG. Joakim Ekerberg framför motståndarnas målvakt i matchen mot Tyresö tidigare i år. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Joakim Ekerberg axlade hjälterollen när Vallentuna IBK i sista division 1-omgången säkrade nytt kontrakt via 6–4 mot Järfälla Spiders. Lagets poängkung gjorde hälften av målen.

Med kniven mot strupen åkte VIBK i lördags till Jakobsberg för en helt avgörande streckmatch mot forna SSL-klubben Järfälla Spiders.

Vallentunalaget var tvingat att vinna för att kravla över strecket och skicka ner Spiders i division 2. Efter en period såg det svårt ut, hemmalaget gjorde 1–0 och hade 2–1 till första pausen. Halvvägs in i matchen hade Järfälla 3–2.

Då klev Jocke Ekerberg in i handlingen. Han gjorde 3–3 som bara två minuter senare följdes av Jesper Nyholms 3–4-mål.
I tredje perioden gjorde Ekerberg 3–5 och slutligen 4–6 i tom bur med 28 sekunder kvar.

– Vi var inställda på att det skulle bli kamp hela vägen. Jag tycker att vi visar moral och att klubben hör hemma på den här serienivån, säger Jocke Ekerberg.

Och den personliga triumfen?
– Jag har haft det stökigt med en bristning i baksidan av låret senaste veckorna. Jag körde rehab sista omgångarna och avstod matcher med hopp om att spela allra sista matchen.

Han tycker inte att han gjorde sin bästa match, fick hålla igen för att inte förvärra skadan och spelade inpackadei liniment och ljumskskydd. Tre mål talar dock ett annat språk. Totalt nådde han 18 mål på sina 14 matcher.

– Det blev bra. Att se sista skottet gå in kändes riktigt skönt.

Segermålet kom i ett läge där Järfälla precis fått en spelare utvisad och trots det satsade på att ta ut målvakten.

– Vi får vara tacksamma för att de gör ett felaktigt byte med minuten kvar och drabbas av lagstraff, säger Ekerberg.

Stolt över klubben
– Jag tror att det är viktigt för klubben att vi säkrade nytt division 1-kontrakt. Nu kan vi erbjuda spel i ettan på både dam- och herrsidan, det är starkt och lite ovanligt.

Han ser även förutsättningar för att Vallentuna IBK har en starkare herrtrupp 2022-23. I första hand måste truppen breddas.
– Många blir nog mer sugna på att fortsätta. Dessutom talas det ofta om att den svåraste säsongen i en ny serienivå är den andra. Nu har vi klarat den och kan förhoppningsvis titta uppåt i tabellen, säger Joakim Ekerberg.
Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se