SPORT 2023-03-16 KL. 08:30

Vallentuna inledde med seger

Av Jonny Andersson

Vallentuna inledde med seger
NÄRKAMP. William Mattisson och Tim Bjurman i samarbete för att hålla Ältaspelare borta. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna BK inledde sent om sider försäsongen med att i lördags besegra Älta med 4-3 och trots ”onödiga baklängesmål” plussade Per "Pelle" Hyppel tre spelare i backlinjen.

Med 21 träningspass i ryggen och två inställda träningsmatcher fick Vallentunas herrar i lördags spela fotbollsårets första träningsmatch. Nye tränaren Pelle Hyppel var till stora delar nöjd. Till och med upprymd och inspirerad.

– Det var på tiden att vi fick spela match. Då känner man att säsongen är igång, personligen fick jag mycket energi och insåg hur mycket jag saknar matcher, säger VBK-tränaren.


PREMIÄR. Mössor, grönt och vit hör försäsongen till. Foto: Roffe Andersson


VBK dominerade
Resultatet bidrog naturligtvis till VBK-tränarens humör. Älta slutade i höstas trea i Stockholms södra division 4-serie, VBK blev fyra i den norra. Om placeringarna är ett mått på kvalitetsskillnad, visade matchbilden i vart fall det motsatta.

Älta hade fyra avslut på mål. VBK betydligt fler. Vilket även understryker det Hyppel såg som mest negativt.

– Vi har pratat och jobbat mycket med fasta situationer. Ändå gör Älta två mål på fasta situationer, det är inte bra. Vi behöver jobba mer med den detaljen.

VBK fick en smakstart med 1–0 tidigt. Sett till systerns succé på friidrottsovalen visade Carl Granat att han inte vansläktas. Målet var hans första av två.

Ledningen stod sig inte länge, 1–1 kom snabbt och ”ologiskt”, enligt Pelle Hyppel som dock fick se nämnde Granat replikera direkt.

Starka efter paus
Vallentunalaget hade 3–2 med sig till pausvilan och inledande 20-25 minuterna av andra halvlek, summerade Pelle Hyppel som lagets bästa. Han fick se löpvilja, fokus på högt och bra tryck på Ältas bollhållare med mera.

– Jag har tjatat hål i huvudet på killarna när det gäller tryck på bollhållaren, det är då vi kan erövra bollen tidigt och få spelvändningar. Energin var hög och det syntes att vi jobbat mycket med detta. Jag gillar löpviljan. Om jag uppfattade rätt var detta Ältas femte match, då är det inspirerande att se att vi kan pressa och därmed stänga deras anfallsvägar.

Under VBK:s bästa period hann Isak Toivonen göra avgörande 4–2-målet. Gästerna från Nacka lyckades reducera, aldrig kvittera.

– Sett till helheten var det mycket som var roligt att se. Vi kunde naturligtvis se viss matchovana, det kommer man aldrig ifrån i första matchen. Men killarnas engagemang smittade av sig.

Hyllad trio
Baklängesmålen till trots hittade VBK-tränaren sina utropstecken i backlinjen där han omnämner David Rössner, Adam Gillberg och Tim Bjurman.

– Nu ser vi fram mot Håbo i helgen. Förhoppningsvis har vi då några sjuklingar tillbaka, tillägger VBK-tränaren som även berömde de två 06:or (Isak Lingemark och William Gabrielsson) som fick speltid i andra halvlek.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se