SPORT 2022-04-07 KL. 15:00

Vallentuna laddar för seriepremiär

Av Jonny Andersson

Vallentuna laddar för seriepremiär
NYFÖRVÄRV. Luca Franzi har övertygat på sin tränare under försäsongen och blir en nyckelspelare i jakten på topplacering i division 4 norra. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna BK avslutade i lördags försäsongen med 2–1 mot Älvsjö och en insats som ska beskrivas som övertygande. Tränaren Michaël Medioni vill dock hålla tillbaka lovord och förväntningar inför fotbollssäsongen.

Det är kittlande med klubbar och idrottare som inte hymlar med målsättningen. På Vallentuna BK:s officiella hemsida klargörs det att a-laget ska tillbaka till division 3.

– Det har inte jag skrivit. För mig är det viktigare att killarna får spela bra, attraktiv fotboll och känna att de trivs, säger tränaren Michaël Medioni och fortsätter.

– Pratar om målsättning gör alla andra och alla lag i serien vill vinna. Jag tycker att vi ska invänta de fem sex första omgångarna innan vi pratar om målsättning.


KAMP. VBK ska på papperet bli ett topplag, men det kommer att krävas kampvilja och ödmjukhet. Foto: Roffe Andersson


Premiär mot Kista
Försvarsklippan Adam Gillberg är inne på samma linje, samtidigt optimistisk. Han tycker att det känns ”hur bra som helst” inför säsongsinledningen.

Truppen har förberetts väl med träningsmatcher i strid ström sedan 30 januari och ett tilltaget helgläger i Norrköping. På lördag inleds division 4-säsongen, för VBK:s del hemma mot Kista FC. Matchen skulle från början spelats i Kista, Kistaklubben saknar dock tillgång till spelduglig plan och istället får de hemmaplan i allra sista omgången.

I Michaël Medionis ögon är Kista en mycket svår premiärmotståndare. Han har en stark känsla av att lagen från Järvaområdet är som allra tuffast i början av säsongen och VBK ska de första två månaderna utöver Kista möta Rinkeby United, Som United och Husby.

– Och däremellan har vi bland annat Frej och Erikslund, tvåa och trea i fjol. Så jag tycker att vi ska vara ödmjuka inför uppgiften, första månaderna är jättetuffa, säger Michaël Medioni.

Även om Michaël Medioni förordar gruppdynamik, trivsel och rolig fotboll framför att spekulera om resultat, kan han inte annat än tillstå att han ”inte ser någon anledning till att laget inte är bättre än i fjol”.

– Vi har en större grund att stå på. I fjol fick vi testa oss fram, nu vet många sina roller och vi vet att vi kan spela bra fotboll, säger Adam Gillberg.


MÅLSKYTT. Jonathan Kroon skapade chanser när Vallentuna genrepade med 2-1 mot Älvsjö. Foto: Roffe Andersson


Stabilare i år
I fjol var satsningen på egna unga spelare uträknad från början. Truppen satte därefter munnkavle på tvivlarna. VBK kunde definitivt konkurrera med ett ungt hämvävt manskap och slutade femma, 14 poäng efter seriesegrande Bollstanäs SK.

Att truppen ska vara bättre, inte minst stabilare, är troligt. Luca Franzi, hemvändare från IFK Österåker, är en av ytterst få Medioni framhåller i hyllningen av kollektivet. Och i nye Alexander Rosenberg, från Enebyberg, har VBK hittat en målskytt.

Rosenberg och Emil Karlsson vände med var sitt mål 0–1 till 2–1 mot Älvsjö AIK i lördags. Rosenberg kvitterade på straff med timmen spelad, Karlsson avgjorde med kvarten kvar. Matchen som sådan beskrev lagledaren Anders ”Nisse” Nilsson som ”ett perfekt genrep”. Med det avsåg han intensiteten, kvalitén i spelet och lagens slutforcering för att lämna sista genrepet som vinnare.

– Jag gillar truppens vilja att utvecklas. De har roligt tillsammans och det är en bra förutsättning för att göra en bra säsong, säger Michaël Medioni.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se