SPORT 2023-06-15 KL. 08:15

Vallentuna nosar på serieledningen

Av Jonny Andersson

MÅLSKYTT. Cornelia Fästlund gör ett av sina tre mål i 6–0-matchen mot Vasalunds IF. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna tog i söndags sjunde segern av åtta möjliga i damernas division 4-fotboll och det tränaren Pontus Johansson inför matchen framhöll som vårens succérecept stämde in i minsta detalj.

Vallentuna besegrade i söndags Vasalund med 6–0. Siffrorna var i underkant sett till chanser, spelidéer och energi. Redan efter första halvlek skiftade Pontus Johansson spelare på flera platser utan att det märktes i annat än lite avklingad målfest.

– Vi är väldigt nöjda med mycket i lagets agerande i vår. Speciellt kantspelet där våra yttrar är väldig löpvilliga, skapar chanser offensivt och stänger till bakåt, berättade Pontus Johansson inför matchen.

Skolexempel

Det dröjde någon enstaka minut innan Vasalunds försvarslinje ställdes inför första hotet i en djupledslöpning. I 14:e minuten hann Solnatjejerna inte med. Ebba Johnsen startade spelvändningen på sin högerkant, spelade fram anfallaren Cornelia Fästlund som i sin tur skickade in bollen mot straffpunkten där Jona Naji kom störtande med 1–0 som följd.

Anfallet var till punkt och pricka utfört utifrån den muntliga skiss VDF-tränaren talat om innan.

KANTSPEL. Jona Naji kom gång efter annan runt på vänsterkanten och fick in bollen till heta medspelare i straffområdet.

Det skulle komma mer av den varan. Då främst via kantlöpningar signerade Jona Naji. Gång efter annan gavs Jona möjlighet att springa sig loss på vänsterkanten och skickade in bollen i luften eller längs backen. Hetast i boxen var ”Corre”, medan forwardskollegan Ulrika Björn hade en eftermiddag då bollen inte ville in. Corre hann med ett äkta hattrick innan domaren blåste för pausvila.

SAMARBETE. Jona Naji och Thea Tuolja gjorde varandra bra i segermatchen mot Vasalund. Foto: Roffe Andersson

Hur trygg Pontus Johansson var i att gästerna inte skulle vända Vallentunas 4–0 visade han genom att byta ut samtliga nämnda i halvtid eller några minuter in i andra halvlek.

Utbytt efter mål

Jona Naji fick vara kvar några minuter in i andra halvlek och hann bredsida in 5–0 innan hon byttes ut.

– Såg du det? Visst var det snyggt!

– Nej, nej, det gjorde ingenting att jag blev utbytt. Vi har ett så jäkla bra spel att fler ska få spela. Jag är supernöjd. Jag ska komma fram på kanten och forwards ska störta mot mål. I dag fick vi till det på båda kanterna, säger Jona Naji och vinkar till sig Thea Tuolja, hennes back up på vänsterkanten.

Och det var i sanningens namn rätt spelare. För vänsterbacken Thea Tuolja var minst lika delaktig i spelet i ytterkorridoren som Jona. I ärlighetens namn var Thea spelaren som imponerade allra mest.

Glad tremålsskytt

Reagerade då Corre på annat sätt när hon byttes ut? Inte alls, trots att hon fick avsluta med ett kort inhopp. Som högerback.

– Nu fick ju min kompis Nora (Nora-Belle Segeblad) speltid när jag byttes ut. Hon har varit skadad och behöver speltid, så det var jättebra, säger Cornelia Fästlund.

In i andra halvlek kom även Elma Ringh in. Elma har i flera matcher varit löpstark på högerkanten och hon fastställde slutresultatet till 6–0.

Så på frågan om Pontus Johansson var nöjd? var tummen upp ett tillräcklig svar. Matchbilden blev precis den han förutspådde och ville se. Det lär dock krävas än mer skärpa och fart på söndag. Då gästas Vallentunadamerna av tredjeplacerade Skå IK & Bygdegård och laget tar vid vinst över serieledningen från Viggbyholm under sommaruppehållet.