SPORT 2022-08-12 KL. 10:30

Vallentuna-Össeby OL arrangerar två tävlingar

Av Jonny Andersson

Vallentuna-Össeby OL arrangerar två tävlingar
Inne på IP Skogens lager hämtar Peter Brunnberg ut det Vallentuna-Össeby OL behöver för ett bra arrangemang i helgen. Foto: Jonny Andersson

Vallentuna-Össeby OL (OL=orienteringslöpare) arrangerar i helgen två nationella tävlingar med runt 550 deltagare och det kräver otaliga mantimmar av eldsjälar.

– Jag ska printa ut 1 200 kartor, fördelat på flera olika klasser. Och sedan ska de plastas in, säger Christer Arksand med ett leende.

Vallentuna-Össeby OL:s storhelg står för dörren. På lördag och söndag samlar klubben orienterare i Rumsättra, Norrtälje kommun.

Förarbetet inleddes för två år sedan när markägare och jaktlag kontaktades, men det är sista veckan som det brinner i knutarna. Banorna ska testlöpas, kartorna dubbelkollas och allt material ska ut i skogen.

I Bergtorp, Täby, hittar vi ordföranden Peter Brunnberg i det förrådslager som sköts av IP Skogen. IP Skogen är ett samarbete mellan sex kommuner: Danderyd, Lidingö, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker. I denna mobila idrotts- och friluftsanläggning finns i princip allt: bord, stolar, kabelvindor, tält, vattenslangar, ljudanläggning, expeditions- och toalettvagnar... Allt man kan tänkas behöva för att arrangera ett evenemang.

Sköter utlåningen
Peter Brunnberg arbetar för IP Skogen några timmar i veckan och det är med utrustning härifrån hans VÖOL-medlemmar senaste dagarna byggt upp sitt tävlingscentrum.

– Vi är främst orienteringsgubbar, pensionärer, som jobbar här. Idén till IP Skogen väcktes på 70-talet av orienterare och det är väl naturligt eftersom vi ska rätt ut i skogen med diverse utrustning. Men IP Skogen är och ska vara en tillgång för alla bidragsberättigade föreningar i de sex kommunerna, säger Peter Brunnberg.
Ett papper på kontoret avslöjar att Vallentuna Ridklubb denna förmiddag ska återlämna det klubben lånat för tre dagars dressyrtävling på Veda.

– Och vi har grejer från en motorklubb och ett fotbollslag som ska in under dagen, säger Brunnberg.

Många funktionärer
Hela 60 av VÖOL:s medlemmar är involverade i helgens tävlingar och många har att göra innan ett enda startskott ljudit.

Dryga milen norrut från Täby, i klubbstugan på Össeby idrottsplats, sitter Christer Arksand ensam framför dataskärmen. Hjälpt av programmets finurlighet flyttar han siffrorna till kontroll elva och tolv på kartan för damerna i D40.

– Nu syns de bättre, säger han och printar ut 18 stycken.

Totalt ska han printa ut 1 200 kartor som ska leda de tävlande rätt i Rumsättra.

– Många springer båda dagarna. 422 på lördagen och 368 på söndagen. Sedan har vi ”öppen bana” så det behövs 1 200 kartor, säger Christer Arksand, som vid 35 års ålder lockades in i sporten via sonens kompis och dennes familj.

Christer har en andraplats i H35 som främsta resultat, men hans engagemang är baserat på något annat.

– Att orientera är för mig optimala sättet att motionera. Springa i eljusspår är monotont. Med en karta i handen tänker jag inte på hur långt jag springer, jag vill hitta nästa kontroll.

Inplastning återstår
Arksand ser justerandet och printandet av kartor som en rolig uppgift, ”en hobby”. Leendet blir mer ansträngt när han påminner sig om att varenda A4 ska plastas in. För det krävs en kväll och ett arbetslag.

Endast ungdomar upp till 16 år får i helgen tävla för Vallentuna-Össeby OL. Resten jobbar.

– Nästa gång är det en annan klubb som arrangerar, det är roligt att bidra till att andra får tävla, säger Peter Brunnberg.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se