SPORT 2022-08-04 KL. 11:40

Vallentuna RK laddar för stor dressyrtävling

Av Jonny Andersson

Vallentuna RK laddar för stor dressyrtävling
Vanja Sandell på "Sabina" och Caroline Davidsson på Fiction har två tävlingstillfällen var under VRK:s Augustidressyren. Foto: Jonny Andersson

Carro Davidsson, Vanja Sandell samt makarna Magnus och Malin Hamilton försvarar VRK:s färger när drygt 120 ekipage i veckoslutet gästar Vallentuna ridklubbs Augusti-dressyren.

Augustidressyren är Vallentuna RK:s största tävlingsarrangemang och trots att antalet anmälda sjunkigt till i år lär det bli fullt av liv på Veda fredag till söndag, 5–7 augusti.

– 124 anmälda ryttare är bra. Tävlingen ligger en vecka tidigare än förr om åren, det och att det fortfarande är semestertider spelar nog in, säger Carro Davidsson som spås ha god chans att placera sig högt i sin klass.

Carro lyfts fram av ridskolechefen Malin Hamilton när hon talar om klubbmedlemmarnas chanser. Detta trots att Malin bör ses med god chans till tätplacering med French Design i klassen FEI Intermédiaire I.

– Skriv om tjejerna, Carro och Fiction har gått fram mycket. Och Fiction är för övrigt en häst vi själva fött upp vilket gör det extra roligt, säger Malin Hamilton.


8-åriga ridskolehästarna Fiction och "Sabina" ska stöttas av Carro Davidsson och Vanja Sandell när Vallentuna Ridklubb i helgen samlar drygt 120 ekipage på Veda ridcenter i helgen. Foto: Jonny Andersson


Långt till elitnivå
Carro Davidsson är ingen Zlatan, eller Björn Ranelid. Att hon skulle utlova seger känns osannolikt. Hon tillstår att 8-årige Fiction har ”jättepotential” och att hon och hästen under snart två år funnit en bra kontakt. När det gäller placeringsmål i medelsvår 2B är dock Carro försiktig.
Hon och Vanja Sandell kommer dessutom fram till att det nationellt är ”sjukt långt upp till toppen”. Och ”små marginaler”. Varpå Carro säger:

– Jag kommer kanske hem med en ask choklad.

Det är alltså vad hon försiktigt tror att helgens insatser som mest kan bli belönad med. Mer troligt är dock att VRK:s fyra tävlande ska vara på eller nära prispallen.

Utslaget på ett år når Carro Davidsson upp i cirka fyra tävlingar. Fiction tillhör ridskolan och hon ser inga förutsättningar att komma över en helt egen tränings- och tävlingshäst.

– Jag trivs bra med situationen här. Jag får jobba med hästarna, rida på arbetstid och dessutom efter jobbet.


Malin Hamilton har en talang i 11-årige French Design. Foto: Jonny Andersson


Vill över 64 procent
Vanja Sandell tävlar också på en av ridskolans hästar. På boxdörren står det Sabina, men hon heter egentligen Soleil de Coeur. Ekipaget har bara en tävling bakom sig och Vanja talar om ett 8-årigt sto med temperament. Lyssnar Sabina på Vanjas signaler kan det gå bra. Blir hon ”tittig”, som i deras debut, får Vanja en svårare ritt. Men hon ser en fördel i att tävla på hemmaplan där Sabina bör vara mer trygg.
Vanjas sikte är inställt på en placering, än viktigare är procenten. Hon vill väldigt gärna nå över 64 procent för att ta sig från medelsvår B1 till B2.

– B1 är en kvalklass där man behöver över 64 procent för att avancera till B2. Jo, men det klart att det är mitt mål. Det handlar ju om att hela tiden utvecklas, säger Vanja Sandell.
– Självklart. Man är ju inte nöjd med resultat under 65, inflikar Carro med ett skratt för att sätta lite press på sin arbets- och klubbkompis.

Malin har en talang
Samtidigt som Vanja och Carro går för att släppa ut sina tävlingshästar i hagen inleder Malin Hamilton ett träningspass på banan. För tio år sedan blev Malin SM-tvåa på Fleetwood och ekipaget skördade även GP-framgångar. I dag har hon ingen häst för yppersta elit. Kanske snart.

– Det krävs mycket för att få fram en elithäst, säger hon och skrittar i väg på 11-åriga French Design innan de går över i lätt galopp.

Hon beskriver sin häst som bra, under utveckling och tiden talar för att French Design på sikt kan nosa på Grand Prix-nivå.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se