SPORT 2023-10-05 KL. 09:15

Vallentuna stal poäng i premiären

Av Jonny Andersson

Vallentuna Hockey fick en poäng med sig från säsongspremiären i östra hockeyettan. Matchen mot Hanviken slutade i 1–2-förlust efter sudden death och intrycket är att Vallentuna säljer sig dyrt i vinter.

Vallentuna stal poäng i premiären
FÖRSVARSSPEL. Tätt försvarspel framför August Hedlund var nyckeln till en poäng i premiären. Foto: Roffe Andersson

Seriepremiärens två huvudaktörer, sett med Vallentunaögon, blev målvakten August Hedlund och backen Kelvin Martinsson. Vilket belyser matchbilden. Även om varken Martinsson, lagkaptenen Marcus Andersson eller tränaren Jussi Salo höll med, bör Hanvikentruppen varit lätt missnöjd med en förlorad poäng.

Gästerna hade de offensiva idéerna, tempo i anfallsvåg efter anfallsvåg och hade klart flest avslut.

– Att Hanviken dumpar ner pucken och skjuter utifrån gjorde oss inget. Centralt hade vi bra koll, säger Jussi Salo och fortsätter:

– Vi möter ett topp 3-tippat lag, enligt andra och dem själva.

Att förlora en förlängning med fem sekunder kvar är bittert. Då är en poäng inget att jubla över.

– Riktigt surt. Jag tycker att vi kämpar heroiskt och sliter för målet vi till slut gör. Visst märker vi att Hanviken är bra. Bra skridskoåkare, stora och trygga i sitt spelsystem, säger Marcus Andersson.

Uddlösa ”PP”

Gästerna dominerade första perioden. Utan August Hedlund mellan stolparna hade den inte slutat 0–0. Noteras ska att VHF hade två numerära överlägen utan att skapa tillstymmelse till giftig målchans.

Hemmalagets väg in i offensivt spel startade Albin Olofsson med två snarlika avslut mitt i mellanakten. Snart efter detta hade laget ett bra power play som kunde resulterat med vässad skärpa. I stället kom 0–1 med drygt två minuter kvar av perioden.

Vallentunas Filip Sundell hade tidigt i tredje perioden möjlighet att mitt i slottet överlista Carl Lidö i Hanvikens mål, denne hann dock tillbaka i position och fick Sundells avslut mitt på sig.

Ovan målskytt

Hemmalagets ambition att skapa tryck kom av sig med två utvisningar i tät följd. I dessa boxplay fick August Hedlund och hans kvartett slita för att freda målet. Laget höll tätt och hämtade energi ur detta. Viljan och kreativiteten vägde över till Vallentunas fördel och tillbaka med full styrka tog det två och en halv minut för Vallentunalaget att bygga upp för kvitteringen. Från blålinjen spelade vänsterbacken Fredrik Stridlund diagonalt över till backkollegan Kelvin Martinsson som hittade en lucka i trafiken framför Lidö. Tid 54:28.

– Jag är mer assistspelare än målskytt, men har fått en mer offensiv roll nu. Vi gör en svag första period, kommer in i det bättre i andra och har en tydligare plan i tredje. Jag tycker att vi jobbar oss in i matchen, säger poängfixaren som 2022/23 gjorde två mål på 58 matcher med AIK:s J20 och allsvenska seniorlag.

Premiärer är speciella, vilket Marcus Andersson noga poängterade. Han hade upplevt att man snackat så mycket och länge om premiären att laget var i överkant spänt. Han räknar med att det blir bättre när femmorna bättre kuggar i och tar till sig spelsystemet tränarna vill se.

– Många grunder sitter, men vi ska bli bättre. Defensiven är jag mer nöjd med, offensivt behöver vi skapa mer, säger Marcus Andersson.