SPORT 2023-02-23 KL. 08:20

Vallentuna VBK jagar serieledarna

Av Jonny Andersson

Vallentuna VBK jagar serieledarna
TUFFT SCHEMA. Flickorna i Vallentuna B har utöver ett späckat serieschema även JSM-slutspel att ladda inför. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna Volleys äldsta tonåringar har sju matcher kvar av division 2-säsongen och serieledande Jomala endast fyra. För att nå ifatt och förbi måste Vallentunalaget stapla trepoängare och en av matcherna är seriefinalen.

Det är dukat för en riktigt spännande säsongsspurt i division 2 damer - mellersta östra.

Vid första anblicken på tabellen ser det ut som att serien är avgjord med obesegrade Jomala, från Åland, på 41 poäng och Vallentuna B med 30 poäng.

Dock tvingades Vallentunalaget att i december skjuta upp två matchhelger, totalt tre matcher och det är dessa hängmatcher som sannolikt kommer att förändra tabellen när säsongen nu går in i sista månaden. Radar Vallentuna B (flickor födda 2003-2006) upp matchsiffror som belönas med tre poäng kommer laget att ta sig inpå Jomala.

På papperet är sex vinster fullt realistiskt och då kokas hela dramat ner till utfallet i en enda match – seriefinalen på Åland den 5 mars.

Revansch
– Den matchen måste vi nog vinna, säger coachen Jocke Lund och fortsätter:
– Jomala är bra. De vann över oss här hemma, men det var väldigt jämnt och vi är revanschsugna.

Vallentuna hade i nämnda toppmöte 2–1 i set för att sedan tappa matchen via 21–25 i fjärde set och 12–15 i femte set.

– Vi är jämna. Jomala har en riktigt bra tjej, spelar hon behöver vi få stopp på henne.

Förlorar Vallentuna på Åland är förmodligen racet om seriesegern över, ingenting tyder på att Jomala ska tappa poäng i sina övriga tre matcher.

Spelarna vill upp
Vallentuna VBK har redan sitt a-lag i division 1. Att få upp den nya generationen på samma nivå skulle betyda mycket.

– För tjejernas fortsatta utveckling behöver de spela högre upp, säger Jocke Lund.

Konkurrensen i division 2 är rent krasst för ojämn. Hittills har Vallentuna bara tappat fem set på sina elva matcher. Falun är bara en poäng efter VVBK, men har spelat tre matcher mer.

Bland spelarna finns det en stark tro på att laget kan nå ifatt Jomala, enligt Malin Sandbrink.
– Har vi rätt inställning kan det absolut gå. Vi är bestämda i viljan att gå upp. Även om det blir svårare i division 1 så lär man sig mer i tuffare konkurrens, säger Malin Sandbrink.


DUELL. Sanija Baravikova tar en tuff nätduell på träning och det lär bli många nätstrider i mjakten på att nå förbi Jomala i division 2-tabellen. Foto: Roffe Andersson


Dubbelmatch i helgen
Serieseger och kval är vägen upp i division 1, Det finns ytterligare en. Inför den här säsongen avstod Jomala möjligheten att ta steget upp i division 1. Klubben har få spelare, dessutom blir det fler resor i ettan vilket påverkar ålandsklubben logistiskt och ekonomiskt. Jocke Lund har ingen insikt i hur man i dag resonerar i Jomala, därför ser han helst att det blir en icke-fråga. Att hans trupp i stället når förstaplatsen.

Närmast spelar Vallentuna två hemmamatcher på lördag. Mot Uppsala C på förmiddagen och några timmar senare mot Sätra. Därefter väntar nyckelmatchen på Åland.

Jocke Lund tar även chansen att titta längre fram. Förförra helgen slutade tjejerna tvåa i sitt kval till junior-SM och oaktat hur det går i seriespelet kan truppen se fram mot JSM-slutspelet mellan åtta lag i Södertälje, 20-21 maj.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se