SPORT 2022-12-22 KL. 12:17

Vallentunas B-juniorer obesegrade i grundserien

Av Jonny Andersson

Vallentunas B-juniorer obesegrade i grundserien
OBESEGRADE. Bra grundträning kan ta Erik Wiberg (bilden) och lagkompisarna långt i allettan. Foto: Roffe Andersson

Någon minut efter att Lionel Messi inledde målfesten i VM-finalen i fotboll påbörjade Vallentuna Hockeys B-juniorer fullbordandet av sin svit som obesegrade i grundserien, division 1 östra B, och bakom succén ligger ”småtråkig men nyttig träning”.

Med 13 vinster och ett kryss gick Vallentuna Hockeys 05/06-lag i mål som seriesegrare efter grundseriens 14 omgångar. Punkt sattes via 6–0 mot Norrtälje i söndags eftermiddag och VHF har samlat ihop flest poäng av samtliga lag i distriktets fem division 1-serier.

– Killarna har gjort det stora jobbet, säger tränaren Mats Rodensjö och talar om ”extremt stora framsteg senaste månaderna”.

Tjatar grunder
Rodensjö har många års erfarenhet av ungdoms- och juniorhockey, huvudsakligen inom Järfälla HC. Till Vallentuna kom han från Täby i slutet av säsongen 2021-22 och har sedan dess fått sätta sin prägel på truppens spelidé tillsammans med Jonas Vrethammar.

Rodensjö är imponerad av spelarnas utveckling.

– Jag står för en småtråkig men nyttig träning. Spelarna i den här åldern vill fram till mål så fort som möjligt, men grunden är att först lösa saker i egen zon. Det handlar om täckning bakåt, bra grundspel ur egen zon och genom mittzon. Kalla det enkelt, snabbt spel.


TRÄNARE. Mats Rodensjö (närmast) och Jonas Vrethammar har lotsat Vallentunas yngsta juniorer till serieseger i division 1 B. Efter nyår väntar allettan.


Spelar ni seniorhockey?
– Inte än. Som äldre juniorer möjligen.

Leklust
Insatsen mot Norrtälje talar emot. Gästerna kom med en decimerad trupp och var chanslösa. Följden var att många i hemmalaget fick för sig att de var Connor McDavid (NHL:s största stjärna senaste åren) och försökte soloköra från egen zon. Det tog en period innan nollan spräcktes av Frans Ranhagen.

– Ja, det var väldigt avslaget i dag, tillstår Rodensjö.

Normalt är det annat. Spelarna har fått gnugga detaljer, genomgående mycket mängdträning och resultatet har till och med förundrat ledare i konkurrentlagen.

– De har undrat varför vi är så starka och åker ifrån dem i tredje perioden. Vi är tränade för det, är svaret, säger Mats Rodensjö.

Var det då viktigt att gå obesegrade genom grundserien? ”Absolut”, enligt Movitz Holgersson som stannade till efter matchen.
– Jo, det är kul så klart. Vi hade det som målsättning inför säsongen.

Ni visste att ni var så bra?

– Ja, med rätt inställning skulle vi kunna klara det. Det känns bra att vi gjorde det, säger Movitz Holgersson.

Hög målsättning
De två bästa lagen från de fem grundserierna går nu vidare till Allettan. Holgersson tycker sig inte ha bra koll på blivande nio konkurrenter, men ser Vallentuna som ett topplag.

– Om vi har rätt inställning.

Den är upp till Rodensjö att vaska fram. Övriga lag är: Wings Arlanda, Järfälla, Tyresö, Hammarby, Nynäshamn, Visby/Roma, Tumba, Mälarö och med sig från egna serien får VHF grannarna i Viggbyholm.

– Jag har inte jättebra koll på övriga lag. Vi ska kolla lite video, men i första hand sköta våra förberedelser. Jag har precis berättat för killarna att vi kör hårt under några träningar för att sedan lätta upp inför Allettan, jag tror att serien börjar runt trettonhelgen, säger Mats Rodensjö.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se