SPORT 2023-10-26 KL. 12:00

Vallentunas damjuniorer skriver hockeyhistoria

Av Jonny Andersson

Sedan höstuppropet har sex damjuniorspelare i Vallentuna HF hockey på gymnasieschemat. Två månader in på läsåret trivs de och känner att lektionerna utvecklat dem.

Vallentunas damjuniorer skriver hockeyhistoria
MORGONPASS. Ida Högbom, Elsa Johansson, Matilda Wollard och Saga Johansson är fyra av de sex VHF-tjejer som har hockey på skolschemat. Foto: Roffe Andersson

Hösten är här, snart vintern och 07:15 denna morgon måste hockeyläraren Ansis Straupe meddela att höstförkylningar slagit ut Maja Holén och Hanna Lehikoinen. I ett omklädningsrum förbereder sig däremot tvillingarna Elsa och Saga Johansson samt Matilda Wollard och Ida Högbom för inledande fysträningen.

Redan förra vintern, när Vallentuna gymnasium och klubben beslutat att öppna dörren för flickor, var den här kvartetten inställd på att bli först att gå hockeyprogrammet för flickor.

– Upplägget på träningarna är som jag hade förväntat mig. Det är bra, utvecklande, säger Matilda Wollard.

Snabba puckar

Matilda och Ida, båda 16 år, går första året på gymnasiet. Det gör inte Lindholmensystrarna Elsa och Saga Johansson, 18 år, som går tredje läsåret på Åva gymnasium, Täby. De hade önskat sig den här möjligheten för ett par år sedan och utan nämnvärda problem har deras skola tillåtit att de förlagt sin idrottsprofil hemma i Vallentuna sista läsåret.

– Vi missar en lektion, men det tar vi igen på egen hand, säger Saga Johansson.

Stressigast är deras tisdagar. Då har Elsa och Saga cirka tio minuter på sig att kuta av isen, duscha och åka till skolan. Ida och Matilda, liksom Maja och Hanna, har klart bättre tidsmarginal att hinna ner till Vallentuna gymnasium.

– Det är väl aldrig kul att gå upp tidigt på mornarna, men det här är roligt, säger Matilda Wollard om att två mornar i veckan starta skoldagen 07:15 i ishallen.

– 110 procent roligt, ackompanjerar Ida Högbom.

MOT FYSEN. Strax före 07:30 är Ida Högbom, Elsa Johansson, Matilda Wollard och Saga Johansson redo för ett uppväckande fyspass i gymmet.

Foto: Roffe Andersson

Tar lärdom av killarna

Allsidig och tuff fysträning följs av en timme på is, 08:15-09:15. Flera av morgonens övningar går ut på att vinna en mot en-kamper utmed sargen.

Visionen Ansis Straupe och klubben hade var att något fler flickor skulle valt att ha hockey som tillval. Då hade man helt kunnat separera flickträningen från pojkträningen, nu blir det ofta ett mellanting där flickorna och pojkarna (16 elever) få var sin ishalva och vissa spelövningen görs gemensamt.

Gemensamma övningar bekymrar inte tjejerna ett dugg. De hämtar inspiration av att se det skolkompisarna kan och gör på isen. Alla fyra känner redan att deras egna tempo höjts avsevärt. Och spelförståelsen.

– Vi försöker hänga med i deras tempo, vill bli bättre och märker att vi blir det, säger Ida Högbom.

Vill locka fler

Det råder ingen tvekan om att spelarna är nöjda. Frågan om de skulle rekommendera yngre hockeyflickor att ha hockey på skolschemat känns besvarad från första stund.

– Klart att vi ska, säger Elsa Johansson med bifall från övriga tre.

Ansis Straupe är nöjd med vad han hittills sett och förvissad om att gymnasietjejerna ska tillföra nya ”skills” till ordinarie juniorträningar.

– Jag har hört att det här är roligaste lektionerna, det är bra, säger Ansis Straupe.