SPORT 2022-05-24 KL. 19:00

Vallentunatjej utmanar om plats i landslaget

Av Jonny Andersson

Vallentunatjej utmanar om plats i landslaget
FINALSPEL. Frida Kindbom i Engelholmunder semifinal två i damernas Slutspel mellan Engelholm och Örebro den 6 april 2022 i Ängelholm. Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Hon spelade ofta om SM-medaljer och prenumererade på platser i All Star Team som ungdoms- och juniorspelare.
Nu är Frida Kindbom, 27, på jakt efter en plats i ett av Sveriges mest spännande landslag.

Trots att Josephine Tegenfalk, Örebro Volley, tvingades tacka nej till landslagssamlingen som i dagarna avslutas i Ängelholm och följs av en månads spel i European Silver League, finns det en Vallentunatjej i landslagstruppen.

– Jag hade inte räknat med att bli uttagen, blev jätteglad och nu vill jag vara med så länge som möjligt, säger Frida Kindbom.

Frida Kindbom är talangen som fått kämpa för att nå den här nivån som senior. I ungdoms- och junioråren skördade hon medaljer med Vallentuna/Elverket. Bland annat blev det guld i U21-SM, men långt tidigare var hon mästare i beachvolley tillsammans med Emelie Hedenberg, Hylte/Halmstad.


Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån


”Tvingades” lämna
I samband med att Vallentuna vann U21-SM ingick Frida i en av de första generationerna som inte hade ett damlag att spela i. Tillsammans med ett par andra VVBK-tjejer vägleddes hon till Sollentuna Volley, 2014-15.
Universitetsstudier i Linköping ledde några år senare till att Frida gick ner en division, från elitserien till division 1. Med Kindbom som nya passare vann Linköping allt den säsongen och avancerade till elitserien.

– Vi fick in tre tjejer från Australien. Allt föll på plats, det var bra tajming.

Ersatt landslagspassare
Inför gångna säsongen värvades Kindbom till Engelholm som ersättare av landslagspassaren Vilma Andersson. En tuff utmaning, som hon med tiden kände att hon bemästrade. Att Engelholm, som tagit hem sju SM-guld sedan år 2000, åkte ut i semifinal beror till viss del på en generationsväxling.

Och nu är Kindbom en utmanare i rollen som passare i det landslag som hyllades enormt efter EM-insatsen 2021. Ett landslags som bland annat innehåller världsstjärnan Isabelle Haak.

– Jag har aldrig varit på landslagssamling som senior. Jag var det som ung, det här är något annat.

Även Hilda Gustafsson, Hylte/Halmstad, kämpar om en plats som passare.

– Min längd är till min nackdel (174 cm, reds anm). Det kompenserar jag med att vara snnabb, smidig och stabil. Vi får se vilka förbundskapetenen tar ut. Jag missunnar inte Vilma och Hilma platserna, vi stöttar varandra men hoppas självklart att jag kommer med, säger Frida Kindbom.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se