SPORT 2024-03-14 KL. 11:19

Vänsterback nyckelspelare hos nykomlingarna

Av Jonny Andersson

Thea Tuolja ser fram emot division 3-spel. Hon har en ljumskskada att hantera och 18-årsdag att smälta, därefter blir Thea Tuolja en nyckelspelare för Vallentuna Fotboll – nykomlingar i division 3.

Vänsterback nyckelspelare hos nykomlingarna
SPELSKICKLIG BACK. I ett par säsonger har Thea Tuolja varit offensivt viktig och defensivt stabil från sin backposition. Foto: Roffe Andersson

Med en månad till division 3-premiären borta mot Vasastan BK är Thea Tuolja, en av Vallentunas tonåriga talanger, ordinerad rehab. Det ska inte vara någon fara, mer en försiktighetsåtgärd. Thea är ett av utropstecknen i Pontus Johanssons lagbygge senaste säsongerna.

Trots att hon är liten till växten sticker hon ut i match efter match. Med sin tuffhet och teknik ses hon äga sin vänsterkant såväl defensivt som offensivt. I synnerhet offensivt där hon längs långlinjen, mestades tillsammans med Jona Naji, skapar bekymmer för motståndarlagens högerflank.

Tränaren berömmer

Tränaren Pontus Johansson har mycket gott att säga om sin offensiva vänsterback.

– Fotbollsmässigt en otrolig talang. Bra teknik, blick och speed. Bryt- och placeringssäker. Hon bidrar både offensivt och defensivt, säger han.

Det han jobbar med är hennes självförtroende offensivt. Johansson ser Thea som svårstoppad om hon också har mod och självförtroende sista tredjedelen.

FÖDELSEDAG. I efterhand kan vi gratulera Thea som blev 18 år i söndags. Foto: Roffe Andersson

Division 3 är nytt för flertalet i Vallentuna BK:s damtrupp. Motvikt till avsaknad av rutin är den ungdomliga framåtanda som finns i Thea, Cornelia Fästlund, Leah Gusfors, Elma Ringh med flera.

– Jag tror att vi kommer göra det väldigt bra i division 3 med tanke på vad vi gjort i division 4. Vi har ett starkt lag. Det ska bli roligt att spela i en högre division och jag tror att vi kan vinna serien, säger Thea Tuolja, som fyllde 18 år i söndags.

Tidig seniorträning

Som 15-åring fick Thea börja träna med damtruppen, det upplever hon givit henne hårdhet och spelförståelse.

– Ja, jag är nog stark för min storlek. Säkert för att jag fått träna och spela mot äldre. Det Pontus vill att jag jobbar med håller jag med om. Jag blir osäker när jag kommer för långt ner mot motståndarnas mål, får lite hjärnsläpp. Det handlar inte om att jag inte litar på att mina medspelare täcker upp för mig. Jag har alltid varit back, det sitter väl i att inte springa upp för långt.

Studier i idrott, hälsa och ledarskap, IHL, på Tibble gymnasium, har format Thea Tuolja senaste åren. Hon ser sig som målmedveten.

– Jag är en idrottstjej, gillar träning och att äta rätt, säger hon

Mogen inställning

Angående sitt nuvande ljumskbesvär har hon sund inställning. Hon tror sig vara i full träning om en till två veckor. Känns det inte hundra får det ta ytterligare några dagar.

– Man vill ju inte riskera att det blir värre. Det knäckte till i förrförra matchen, jag känner redan att det börjar bli bättre. Sköter jag min rehab blir det bra, säger hon.

Pontus Johansson nämner även Theas speed. Det ska till en snabb högerforward för att springa ifrån Thea Tuolja. Och hon är trygg i att hon tillsammans med övriga i backlinje taktiskt löser defensiva situationer.

– Med de nya spelare vi fått i truppen tror jag att vi är bra, säger Thea Tuolja.