SPORT 2024-05-30 KL. 09:56

VBK-förlust inför storpublik

Av Jonny Andersson

Underbar inramning, intensiv och bra divison 3-fotboll. Men Vallentuna förlorade derbyt mot IK Frej med 1–5 och i det fanns ingen logik.

INTENSITET. Matilda Nordén rycker frramåt från sin backposition. Foto: Roffe Andersson

Att efter förlust se målvakten Sofia Ehrnström Vestlund, mittbacken Lina ”glidtacklingarnas Drottning” Sinzenhauser och mittfältaren Leah Gusfors gå runt och göra high five och delat ut kramar till en svärm av barn och ungdomar var berusande.

”Tack för att ni kom och hejade”, sade Leah till var och varannan.

Publikfest

Och de som kom till derbyfesten i fredags var över 400, vilket kan vara en i underkant uppskattad publiksiffra.Inte ett ansiktsdrag av besvikelse skymtade i Leah Gusfors ansikte. Hon som andra kunde konstatera att slutresultatet var missvisande. Först sista kvarten falnade glöden, orken och gästerna från Kyrkbyn fick bygga på sin målskörd. Ändå tog Ehrnström Vestlund en av två straffar sista tio minuterna.

PUBLIKFEST. Tyvärr är det inte varje dag vi ser en välfylld läktare på Vallentuna IP. Foto: Roffe Andersson

– Vi gör det jättebra, det är det här vi kämpar för, säger Leah Gusfors, tackar ytterligare en grupp flickor för publikstödet och fortsätter:

– Vi vill visa att vi är en klubb, för tjejer och killar. Det här var jätteroligt, så här bra kan vi spela. Synd att vi inte får utdelning på fler målchanser.

Skapade chanser

1–5 är svårt att snacka bort; att Frej varit och är topplag i division 3 är tydligt. Men för att belysa VBK:s insats så gjorde Frej efter knappt tio minuter 0–1 i lagets första anfall. Det är ett bra skott som från toppen av straffområdesbågen går strax under ribban. Dessförinnan hade Vallentuna haft ett par chanser att ta ledningen, haft åtminstonne 70–30 i bollinnehav där Maja Rehlin, Matilda Nordén, Elma Ringh med flera, sett till att gästerna knappt fått låna bollen. Leah Gusfors var närmast med en frispark strax över ribban.

NÄRA. Vallentuna skapade många målchanser och just här får varken Leah Gusfors eller Cornelia Fästlund träff på Jona Najis inspel. Foto: Roffe Andersson

Så här fortsatte det. Någon decimeter saknades för att Cornelia Fästlund och Leah hunnit fram för att skarva in ett kantinspel från Jona Naji. Leah hade ytterligare ett fräsigt skott och Maja Rehlin en volley, efter hörna, som kunde resulterat.

I stället gjorde Frej 0–2 (26) och det var möjligen lagets femte anfall och tredje avslut. Upprinnelsen ett skott som träffade en hemmaspelare och bollen fick en riktningsförändring som ställde Ida Hedstad helt fri. Hedstad var för några år sedan pålitlig målskytt för Bollstanäs i division 1 och elitettan.

Leah reducerade

VBK vissnade inte med detta. Fem minuter senare spelade Leah fram Jona Naji som inte fick bollen förbi målvakten, men i efterspelet petade Jona fram bollen till Leah som reducerade med vänsterfoten.

Andra halvlek började med att ett gäng supporters, strax innan avspark, rusade in på plan för att krama om Jona Naji. Hon skrattade, vinkade och belönades med en hejaramsa från läktarplats.

MÅLJUBEL. Jona Naji och målskytten Leah Gusfors firar 1–2-reduceringen och Elma Ringh skyndar till. Foto: Roffe Andersson

Resterande 45 minuter blev inte lika skojiga sett med VBK-ögon. Ida Hedstad hittade nät redan i 51:a minuten och matchen kantade mer och mer över till gästerna, vars seger var befogad men oförtjänt stor.

För Leah Gusfors var det ändå givet att laget med bibehållen inställning har många poäng att hämta fortsättningsvis.