SPORT 2023-04-20 KL. 08:35

VBK inledde med storseger

Av Jonny Andersson

VBK inledde med storseger
FRAMSPELNING. Nerifrån kortlinjen spelar Carl Granat fram Jacob Hellqvist... Foto: Roffe Andersson


.. och i nästa stund förenas duon i firandet av 2-0-målet. Foto: Roffe Andersson


Vallentuna blir ett topplag i division 4-fotbollen även i år. Premiärens 7–0 mot Kista SC ger dock ingen fingervisning om var truppen egentligen står.

Per Hyppel, Vallentuna BK:s hemvändande tränare, var nöjd med mycket efter slutsignalen i fredags kväll. Ända fram till domarens sista signal manade han på manskapet. Spelarna fick inte för ett ögonblick tumma på grunderna i det defensiva positionsspelet, och då ska det slås fast att gästerna i princip saknade anfallsidéer under 93 minuter.

– Bra match. Killarna har tagit lärdom av mindre bra insatser under försäsongen. Grunderna behöver sitta, det kommer tuffare matcher än den här, säger Per Hyppel.

Till Kistalagets försvar ska noteras att den straff VBK tilldömdes i sjätte minuten var ett misstag från domaren. Carl Granat kom inte runt gästernas sista back som med tydlig marginal skickade bollen till hörna innan Granat sprang på dennes ben. Om det är straff blir klockrena glidtacklingar ett avslutat kapitel inom fotbollen.

Granat straffade Kista
Felet var inte Granats och matchens huvudaktör inledde sin målfest med att dundra in bollen intill målvaktens högra stolpe.
Knappa kvarten senare gjorde han en ny räd ner mot samma kortlinje och hittade med en avvägd passning snett inåt till Jacob Hellqvist som tryckte in 2–0 med högerfotens bredsida.

Det fortsatte i samma stil matchen igenom. När hemmalaget tog chansen att göra mål blev det som regel mål. Carl Granat gjorde ytterligare två mål från straffpunkten, den sista var en så kallad Panenka-straff där han chippade bollen högt upp i mitten av målet samtidigt som han fått målvakten att kasta sig mot ena stolpen. Målet Granat inte gjorde från straffpunkten kom efter en uppvisning i löpstyrka, teknik och avslutning med precision.


MÅLFEST. Carl Granat svarade för tre straffmål och ytterligare ett mål i division 4-premiären mot Kista SC. Foto: Roffe Andersson


Drömmål
Inbakat mitt i Carl Granats poängfest bjöds publiken på ett mål som fått tusentals likes på sociala medier och spelats upp i alla tv-kanaler – om det gjorts av Messi, Gundogan, Benzema eller någon annan världsspelare.

Nu gjordes målet av Luca Franzi och förhoppningsvis kan han i vart fall suga i sig av jämförelsen med nämnda stjärnor, för några tv-bolag trängdes inte runt Vallentuna IP:s konstgräs.
Målet gjorde VBK:s högerbreddare kvarten in i andra halvlek och betydde 5–0. Kistas målvakt, lagets främste spelare, hann med en bra utrusning förhindra ett friläge. Han var långt utanför eget straffområde med rensningen som nästan nådde mittplan och ut över sidlinjen. Där mötte Luca Franzi lädret och tog chansen med en skottlobb. Kistamålvakten sprang desperat tillbaka mot eget mål, men var ändå inte nära med fingertopparna.

I nästa sekvens landade Franzi i famnen på sin tränare.

– Det är svårt att analysera en match som den här. Vi tar med oss ett bra premiärresultat, säger VBK-tränaren och konstaterar att det kunde blivit betydligt värre för gästerna.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se