SPORT 2024-10-03 KL. 10:19

VBK jagar kvalplats i slutomgången

Av Jonny Andersson

Fotbollssäsongen 2024 inledde Vallentuna med bortaförlust mot Djursholm. På fredag spelas sista omgången i division 4 norra och VBK har chans till revansch och i potten ligger andraplatsen i division 4 norra och möjlighet av via kval nå division 3.

VBK jagar kvalplats i slutomgången
MÅLSKYTT. Jacob Hellqvist studerar i Örebro, men "kallas hem" på helgerna då VBK har en försvagad trupp på grund av skador och avstängningar. I lördags gjorde "Jacke" två mål mot Skå. Foto: Roffe Andersson (Arkivbild)

Omkastningen i tabelltoppen skedde förrförra helgen när Sundbyberg oväntat tappade två poäng via 2–2 mot Skå och VBK:s seger mot Parsian innebar att laget tassade förbi upp till andraplatsen med en poängs marginal.

I lördags var det VBK:s tur att möta elvan från Mälaröarna på lilla Svanängens IP. Det blev en klar seger som grundlades av två mål i första halvlek och tre i andra till slutliga 1–5.

Stökig matchrapport

På förbundets hemsida stod det dock 1–4 innan domaren ett dygn senare insåg sitt misstag (Sebastian Ramströms mål på stopptid) och ändrade resultatet. Det fanns en annan detalj i matchrapporten som skakade om VBK-lägret betydligt mer. I rapporten är Luka Franzi uppsatt som varnad och det är ett gult kort ingen sett eller uppfattat, enligt tränaren Pelle Hyppel.

GULA KORT. Vallentunatränaren Pelle Hyppel har själv fått syna "ostskivan" och flera spelare varnas, men ingen har sett den varning som Luka Franzi fick i lördags. Foto: Roffe Andersson (Arkivbild)

– Inte Luka själv, inte vi på ledarbänken eller i publiken. Vi förstår ingenting och processar det här med domaren och förbundet. Vi letar eventuella filmbevis. Vår enda chans att få kortet bortplockat är att domaren överbevisas, säger Pelle Hyppel.

Tas inte varningen bort i efterhand är Luka Franzi avstängd på fredag. Avstängd är även Carl Granat som i de sex senaste matcherna gjort åtta av VBK:s 28 mål. Calle gjorde i lördags 3–1-målet i 70:e minuten och ”firade” med att sparka till hörnflaggan med varning som påföljd.

FRUSTRERAD. Luka Franzi riskerar att missa sista matchen på grund av en varning han är ovetandes om. Foto: Roffe Andersson (Arkivbild)

– Det är man ju inte nöjd med, säger VBK-tränaren, som annars var nöjd med truppens engagemang.

Gjorde jobbet

Han hade på känn att det skulle bli svårt på Skå IK:s ”9-mannaplan” och att det krävdes att spelarna ”skitade ner sig”.

Djursholm då? Här finns spelare med kvalitet, om än inte alltid med hundraprocentig vilja.

– En obehaglig match. Svår. Djursholm verkar gilla att slå oss, gjorde det i årets premiär och snodde även poäng av oss förra säsongen. Det gäller för oss att vinna, säger Pelle Hyppel som inte räknar med hjälp av att nästjumbon Banjul snuvar Sundbyberg på poäng.

Runt 21:50 på fredag har vi svaret om VBK förlänger säsongen med kval eller går på höst- och vintervila.