SPORT 2024-08-29 KL. 09:20

VBK kvar i toppstriden

Av Jonny Andersson

Vallentuna knep fyra av sex poäng i förra veckans matcher mot toppkonkurrenterna Sundbyberg och Ängby. Läget i division 4 norra är med resultaten oförändrat med VBK som jagande tabelltrea.

VBK kvar i toppstriden
POÄNGFIXARE. Sent tillkomne mittbacken Lorenz Valen Esposit är en klassig mittback och har dessutom gjort mål i Vallentunas två senaste matcher. Foto: Tomasz Piwinski

Ett lyckoskott (drömmål sett med SIK-ögon) kan bli avgörande för Vallentunas möjlighet att nå division 3 i höst. 1–1 mot Sundbyberg i onsdags var missvisande sett till chanser och matchbild.

Egentligen var det ingenting som efter 80 minuter talade för att Vallentuna skulle tappa en trepoängare mot Sundbyberg. Hemmalagets 1–0 kom efter en av många briljanta hörnor från David Lind. Mittbacken Lorenz Valen Esposito fick fram pannan i trafiken framför mål och publiken såg en projektil i nättaket.

Kortpanik

Carl Granat sköt i stolpen, Jonas Wallstenius hade en nick som smekte överliggaren innan första halvlek var över. VBK hade dock bekymmer. Redan efter en halvtimme hade tränaren Pelle Hyppel bytt ut tre spelare. Inte på grund av skador utan till följd av gula kort.

CENTIMETER. VBK skapade mängder av chanser mot Sundbyberg utan att ha marginalerna på sin sida. Här en nick från Diarra Ismael Badji (nr 17) som strök ribbans överkant. Foto: Tomasz Piwinski

– Jag vågade inte ha kvar killarna på plan. Att tidigt riskera att få en spelare utvisad funkar inte.

Med bytena förlorade VBK offensiv kvalité, defensivt såg det ramstarkt ut. Hemmaelvan kontrollerade ändå händelserna, bland annat hade Wallstenius en frispark där bollen träffade stolproten.

– Sundbyberg har väl två målchanser på hela matchen, vi tre ramträffar och ytterligare möjligheter vi ska utnyttja bättre. Det är en kombination av oskicklighet och otur, som det varit i år, säger Hyppel och menar att gästernas kvittering inte ens var en målchans i hans ögon.

Upprinnelsen till kvitteringsmålet var att Vallentunas vänsterkant gick bort sig. Målskytten hade oattackerad 20–25 meter till målet, men kan ha noterat att Albin Neideman Arnsbjer var ett par meter för långt ut i sitt straffområdet. Han sköt, fick lyftet på bollen som därefter sjönk ner under ribban.

Gjutit mod

VBK-spelare lämnade planen med sänkta huvuden. Pelle Hyppel konstaterade likväl att det var en toppmatch ”på hög nivå mellan två mycket bra lag”.

Sannolikt var den känslan planterad i truppen inför lördagens drabbning mot serieledande Ängby. Västerortsklubben hade en förlust inför matchen, nu kom den andra. Trots hemmaplan, ledning efter första halvlek men framför allt mot ett hett Vallentuna.

– 1–0 till Ängby efter första borde varit det motsatta. Jag tycker att vi är bättre. Vi driver spelet och stänger dem central, där vi vet att Ängby är starka, säger Hyppel.

Energiboost

Han hade redan i första halvlek sett trötthetstecken i hemmalaget och att de valde att ”stå lågt”. Så när Lorenz Valen Esposito i upptakten av andra halvlek nickade in 1–1 var det klart var energin fanns.

– Calle (Granat) spelar snyggt fram Simon (Sultan) som lobbade in vårt andra och då tror man att Ängby ska forcera. Deras press kom aldrig, jag tror inte att de hade någonting. Inte heller efter att Jonas (Wallstenius) blivit nedsparkad och Calle gjort mål på straff med 20 kvar. Det är närmare att vi gör 4–1 än att Ängby reducerar, säger Hyppel, som inte tycks road av att spekulera i möjligheten att i första hand nå förbi Sundbyberg.

– Känslan är att Sundbyberg är bra. Det är även vi och vi har gjort två bra prestationer mot seriens två topplag där fyra poäng kanske skulle varit sex.