SPORT 2023-01-26 KL. 09:45

VBK laddar för nationell fotbollsserie

Av Jonny Andersson

VBK laddar för nationell fotbollsserie
TRÄNARE. Kristofer Johansson och Yahya Sharif ska tillsammans leda det lag som spelar i Herrjunior division 1. Foto: Roffe Andersson

52 junior- och pojktalanger, födda 2004-2006, i Vallentuna BK kan nu se fram emot spel i Herrjuniorer division 1. Serien innebär resor till bland annat Borlänge, Sandviken och Hudiksvall.

VBK hamnade överst på reservlistan när kvalserien till division 1 avgjordes i höstas. Väntan var oviss, men den 22 december fick man besked om att klubben fått plats i nationella fotbollsserien Herrjuniorer division 1.

För tränarduon, Kristofer Johansson och Yahya Sharif, har det inneburit något rejält att sätta tänderna i.
Stommen i truppen ska bestå av klubbens 04:or, därutöver ges 05:or och 06:or chans att under försäsongen visa sig mogna att spela i division 1.

– Vi ska ha två lag, kanske tre, för spelare i dessa tre årskullar och ska ha tajt samarbete mellan Herrjuniorerna och de lagen som spelar i J18, säger Kristofer Johansson och tillstår att han är väldigt taggad.

Uppflyttningen har skruvat upp förberedelserna och från 28 januari rullar man igång med träningsmatcher. Avancemanget har även väckt intresse bland grannkommunerna och en handfull från bland annat Bollstanäs och Åkersberga Österåker United är inbjudna för try out.

– I första hand satsar vi på våra egna, det är hela föreningens inställning och vi har många duktiga och seriösa i dessa årskullar, säger Kristofer Johansson.

Kylslagen internmatch
I söndags, i -4 grader och ett konstgräs täckt av snö- och iskristaller, spelade halva truppen en internmatch. Ena laget bestod huvudsakligen av tillgängliga 04:or, i det andra satte tränarduon 05- och 06-killar. ”04:orna” vann med 3–2 efter att ha vänt med två mål sista åtta minuterna. För avgörandet svarade Albin Grandin, en av totalt tre hårdhudade som genomförde matchen i kortbyxor.

– Konditionen är inte vad den borde, det kommer. Underlaget gjorde att det var svårt, jag tycker ändå att det blev en bra match, säger Albin Grandin.

Han ser fram emot utmaningen att spela på en ny nivå.

– Det känns roligt att vi får resa runt om i landet och möta andra lag än vi brukar, tillägger han.

Spelschemat är inte lagt, klart är att VBK ska spela i en nordlig svealandsserie med lag från Dalarna, Gästrikland och Hälsingland.

Ökat engagemang
James Whitley, en av jättetruppens 06:or, var också nöjd efter internmatchen. Han upplever inte att det är så stor skillnad mellan truppens äldsta kull och hans egen. Och att avancemanget ökat intresset skriver han under på.

– Det känns som att tempot och viljan ökat. Det känns bra, säger han.

Och bra ska det bli, enligt Kristofer Johansson. 2017 började han träna P05, tre år senare fyllde han på med P06 och nu får han ansvaret för Herrjuniorerna.

– Klubben har ett upplägg där man från 14 års ålder kan välja hur mycket man kan och vill satsa. Att vi fått upp ett juniorlag på nationell nivå känns bra för både junior- och ungdomsfotbollen, säger Kristofer Johansson

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se