KULTUR 2020-11-06 KL. 09:10

Alla kommunala kulturevenemang inställda till 19 november

Av Anneli

Alla kommunala kulturevenemang inställda till 19 november

SKULLE HA SPELATS. Riksteaterns föreställning "Chefen" skulle ha besökt Vallentuna i mitten av november.
Foto: MATILDA RAHM

Kulturskolan inför undervisning på distans för äldre elever

Glöm No time to die – James Bondfilmen på Vallentunateater, bluesafton, Afternoon tea eller riksteaterns föreställning Chefen som skulle ha besökt Vallentuna den 16 november.

Alla evenemang i kommunal regi ställs in fram till den 19 november. Någon höjning till 300 personer för en sammankomst blir det inte heller i region Stockholm utan taket på max 50 personer ligger kvar.

Kulturen har ställt om
– Det känns självklart utifrån läget med pandemin att vi ska ta ansvar och stoppa våra evenemang, men det är förstås också tråkigt. Att ställa in evenemang är det sista man vill göra, mest med tanke på våra besökare som tänkt komma och i vissa fall köpt biljetter, säger Anders Dahlgren, kulturchef i Vallentuna.

Kulturverksamheten i Vallentuna har redan ställt om, med färre evenemang än vanligt, med tanke på pandemin. Men de som varit hittills under hösten har varit välbesökta.

Antal besök begränsas
– Vi har sett att det kommer 50 personer, som är det tillåtna antalet. Det finns ett behov att komma iväg på evenemang och vi hoppas att vi snart ska kunna gå tillbaka till det.

Kan det bli så att en del evenemang, till exempel filmer, visas längre fram istället?

–Ja, en del skjuts upp och en del blir inställt. Vi kan inte blåsa på så mycket i december och till och med för januari är vi försiktiga. Det är jobbigt att behöva ställa in med kort varsel, att behöva planera om, det är inte bra för någon. Nu jobbar vi med att se över det kommande programmet och att betala tillbaka biljetter för inställda evenemang.

Biblioteket i Vallentuna har infört nya corona-anpassningar. Antalet besök begränsas till max 10 personer åt gången och det går inte att sitta på bibblan och läsa eller studera. Lämna tillbaka böcker får man göra i automaten utanför entrén.

Inga anhöriga i lokalerna
–Det ser olika ut i olika kommuner. Vi har valt att begränsa det till 10 personer och vi vill ändå fortsätta ha öppet. Vi har ju utställningar som pågår och som är öppna, säger Anders Dahlgren.

Är du 70+ eller tillhör en annan riskgrupp kan biblioteket köra hem böcker åt dig. Kulturbilen, som den kallas, kommer på tisdagar ända fram till 22 december 2020. Den som är intresserad kan ringa eller mejla till biblioteket för mer information. Bibliotekspersonalen har också möjlighet att komma ut med en kasse böcker.

Även Kulturskolan inför nya regler. För alla äldre barn, födda 2004 och tidigare, ställs all fysisk gruppundervisning in eller genomförs på distans. Bara enskild undervisning sker på plats i Kulturskolan.
För yngre barn fortsätter undervisningen däremot som vanligt, både enskilt och i grupp. Men för alla gäller att avstånd ska hållas mellan lärare och elever, och handtvätt före och efter lektion.

Vårdnadshavare och syskon får inte längre vistas i lokalerna och det blir inga uppträdanden för föräldrar och andra fram till 19 november.

–Folkhälsomyndigheten har gett tydliga råd för idrotten och vi har försökt översätta dem till oss. Vad jag kan bedöma är det lika stor risk för smittspridning på en dansklass som på en handbollsträning. Därför har vi beslutat att ställa om gruppundervisningen och när det är möjligt, ha den på distans istället, säger Jerker Axelsson, chef för kulturskolan i Vallentuna.