KULTUR 2022-02-17 KL. 16:00

Anna Blomberg laddar för Sverigeturné

Av Daniel Bergholm

Vallentuna teater ett av de första stoppen - av 37 - under resan.

Anna Blomberg laddar för Sverigeturné
TURNÉSTART. Den 26 februari gästar Anna Blomberg Vallentuna teater. Foto: Pressbild

Med bara några veckor kvar till premiären är förberedelserna inför pjäsen ”Anna Blomberg - sjunger ut” i full gång. Allt från repetitioner till de sista finslipningarna.

– Det är mycket nu på slutet, men hela grejen ska bli så rolig att göra, säger hon.

Anna Blomberg är känd från bland annat Kvarteret Skatan och totalt kommer hon besöka 37 platser i Sverige från norr till söder. Stopp två på resan är Vallentuna teater, dit hon kommer den 26 februari.

– Jag ser fram emot mitt besök i Vallentuna, säger hon.

Precis när restriktionerna släppts tar showen fart. Däremot har förberedelserna hamnat lite på efterkjälken när många ur produktionen fått hålla sig hemma.

– Det var ju väldigt bra tajming. Samtidigt har vi haft många borta på grund av sjukdom i början av repetitionerna, så vi har fått kämpa oss ikapp, säger hon.

Storskalig pjäs
Men Anna Blomberg försäkrar att pjäsen kommer starta på det utsatta premiärdatumet. Tillsammans med Riksteatern kommer hon åka på turné runt om i Sverige på ett sätt som hon aldrig tidigare gjort.

– Innan har det varit mer likt en nummerrevy, där jag stått ensam på scen med enbart en pianist. Det här blir mer en storskalig pjäs med en ordentlig scenografi, säger hon.

Många ställen som hon nu åker till har hon aldrig besökt tidigare, på den listan finns allt från Kalix, Robertsfors till Bromölla, men på den listan hamnar inte Vallentuna.

– Jag var faktiskt på Vallentuna teater för fem-sex år sedan och besökte även det lokala centrumet. Trots att det inte var så lång tid, så vet jag i alla fall vart det ligger, säger hon skämtsamt.

Handlar om ensamhet
Humorn är en stor del av pjäsen och de flesta av hennes mest kända karaktärer kommer finnas på plats, bland annat Kåta Gun och drottning Silvia. Däremot kommer pjäsen inte enbart vara en komedi med en massa skratt, utan beskrivs också som en sorgsen sådan.

– Den handlar en del om ensamhet och behovet av att få vara med. Det finns en svårighet i det, men personligen tycker jag att humor, sorg och skratt på ett sätt ligger nära varandra, säger hon.

Anna Blomberg beskriver sig själv som en trygg person som älskar att uppträda inför publik. Men när det är mycket som ska klaffa i en så stor produktion, och att det nu är en pjäs hon ska göra och inte en revy, känner hon trots allt lite nervositet.

– Nervös är man väl alltid över att något inte ska fungera. Något vi funderar en del på nu är att det kommer bli en mängd kostym- och perukombyten. Där kommer vi behöva lägga tid till planering för att det ska fungera praktiskt, säger hon.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se