KULTUR 2022-04-14 KL. 14:00

”Äntligen kan vi bjuda in till musikal igen”

Av Anneli Leijel

”Äntligen kan vi bjuda in till musikal igen”
LIVE. Aktörerna på scenen ackompanjerades av en orkester. Foto: Roffe Andersson

Den 5 och 6 april var det äntligen dags för Kulturskolan att bjuda in till musikalen Juvelmysteriet på Vallentuna teater.

- I tre års tid har vi velat ge den här musikalen, men så kom pandemin. Vi är så glada över att äntligen kunna ge konserter och föreställningar igen, säger Anna Sjödin Lodenius, kulturproducent på Kulturskolan.

När Vallentuna Nya såg musikalen den andra kvällen var det fullsatt i salongen. Framför scenen satt ett 50-tal musiker. Det var Vallentuna symfoniorkester tillsammans med piano- och gitarreleverna under ledning av Magnus Bohman. Dekoren på scenen stod bild- och formeleverna för och musikaleleverna bjöd på sång, dans och teater.

- Det här är ett samarbete mellan de olika ämnena i Kulturskolan som vi verkligen tycker om att göra, säger Anna Sjödin Lodenius.

Hon berättar att Juvelmysteriet bygger på ett teatermanus som musikalläraren Johanna Vikman har omarbetat och komprimerat till en musikal i en akt, för att passa Vallentuna kulturskola. Sedan har man plockat in musik från kända verk, som Singing in the rain och Amazing grace, och gjort pjäsen till en musikal. Flera musiklärare, bland annat Dicken Hedrenius, har arrangerat verken.


MAGISKT. Efter pandemiuppehållet kan nu äntligen magi spridas från scenen i Vallentuna teater. Foto: Roffe Andersson


Inga skolföreställningar
Juvelmysteriet utspelar sig i lobbyn på ett hotell, dit den ena gästen efter den andra kommer och checkar in. Ett gift par, en sörjande änka, en präst, en författare, en spådam med flera. En rik dam med juveler kommer till hotellet tillsammans med sin systerdotter.

Sedan händer en del märkliga saker och mysteriet tätnar, fram tills att ett mord sker och sedan ännu ett, innan musikalen slutligen får sin upplösning. Det är dramatiskt, roligt och spännande, likt en historia av Agatha Christie.

- Vi hade velat göra skolföreställningar också, men när vi planerade detta i januari var vi inte säkra på pandemiläget, så det blev tyvärr inga skolföreställningar. Det hoppas vi kunna göra kommande läsår, säger Anna Sjödin Lodenius.

Vårens kulturprogram i Vallentuna har mycket att erbjuda och för Kulturskolans del blir det flera konserter och föreställningar.

Fröshowen, med Kulturskolans allra nyaste elever som brukar ges i februari, ges i år den 11 maj i stället, men inte heller den visas för skolorna.

Det blir även två dansföreställningar på Vallentuna teater och bild- och formeleverna ställer ut på Kulturhuset den 12 maj.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se