KULTUR 2024-02-01 KL. 09:20

”C-Joe” bidrar med afrobeat i Mellon

Av Daniel Bergholm

Socionomen Charles Koroma blir scenstjärna i den andra deltävlingen som avgörs i Göteborg.

”C-Joe” bidrar med afrobeat i Mellon
PEPPAD. Charles Koroma laddar för att uppträda i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg: – Jag känner mig redan som en vinnare, säger han. Foto: Roffe Andersson

Den 10 februari kommer Charles Koroma att uppträda i Göteborg och Scandinavium när Melodifestivalens andra deltävling ska avgöras. Under artistnamnet ”C-Joe” kommer han att bjuda den svenska publiken på Afrobeat med låten ”Ahumma”.

– Det jag kan lova är att det kommer bli party, det kommer bli fest, säger han och skrattar.

Dubbellivet

Till vardags arbetar Charles Koroma sedan 2020 som socionom och är anställd inom Vallentuna kommun, men på sin fritid lever han ett annat liv. Sedan 2007 har han varit artist och spelat på scener runt om i Sverige, men även internationellt i städer som Istanbul.

– Jag har alltid drömt om att slå igenom som musiker, men hittills har det alltid varit en hobby. De senaste åren kan man säga att jag varit Charles Koroma under veckorna, och på helgerna lever jag ett annat liv som ”C-Joe” och singer-songwriter, säger han.

Charles är född i Sierra Leone och växte upp i Gävle. Men det var när han för första gången reste tillbaka till sin hemby i vuxen ålder som idén till låten ”Ahumma” kom till honom.

– Mottagandet var fantastiskt, och det kändes som att komma hem. Där har musiken en otroligt stor betydelse och används mycket för att hitta lugn och skapa ett inre välmående, framförallt med humm-ljud. Då kom också idén till låten som är kopplad till gemenskap och välmående, säger Charles Koroma.

Eftersom han har varit inom musikbranschen under många år fick han, efter att ha skrivit ett första utkast till låten, kontakt med producenter som letar bidrag till Melodifestivalen. Det gjorde att han på Kulturfestivalen förra sommaren fick möjlighet att testspela låten i ett tält, och efter det berättar han att allt gick som på räls.

– Jag fick två timmar att imponera, men när de fick lyssna på låten var de övertygade och jag tror att det löste sig på 30 minuter, säger han med ett leende.

MUSIKARTIST. Sedan 2020 har Charles Koroma varit kommunanställd i Vallentuna. Men på sidan av har han ett stort musikintresse och nu laddar han för att vara med i Melodifestivalen. Foto: Roffe Andersson

Redan en vinnare

Bidraget skickades in till juryn, och i oktober fick han det efterlängtade samtalet: ”Det är klart”. Efter det var den största utmaningen att inte avslöja något för vänner och bekanta. Men nu ser han fram emot att uppträda inför ett fullsatt Scandinavium i Göteborg och miljontals tittare hemma i tv-sofforna.

– Även om jag har uppträtt en del så känner jag mig redan som en vinnare. Samtidigt skulle jag ljuga om jag sa att jag inte vill gå hela vägen. Annars skulle jag inte ställa upp, säger han.

Med en vecka kvar till det är dags är förberedelserna i full gång, och han berättar att det är nu han insett vilken massiv produktion Melodifestivalen är. Att också få möjligheten att introducera en nyare genre i ”mello” till det svenska folket är något som triggar honom extra mycket.

– Det är otroligt stort, där jag har ett helt team som stöttar mig. Nu är det bara att tuta och köra och förhoppningsvis sätta afrobeat på en större karta.

– Musikmässigt för min del känns det som att en dörr har öppnats, och den måste jag kliva in i och se vart det leder, säger Charles Koroma.

Melodifestivalens andra deltävling börjar den 10 februari klockan 20:00, och ”C-Joe” har startnummer fyra. Där kommer han tävla mot bland annat LIAMOO, Maria Sur och "Fröken Fusk".