KULTUR 2022-03-10 KL. 14:10

Cornelia och Eric gästar Vallentuna med ny musik

Av Uffe Lindeborg

Onsdag 16 mars händer det något väldigt spännande och samtidigt vackert i Kulturhuset i Vallentuna centrum.

Cornelia och Eric gästar Vallentuna med ny musik
FIKA. Cornelia Sojdelius och Eric Sojdelius fikar i Kulturhuset. Foto: Roffe Andersson

Då ska nämligen två tidigare elever som gick på Hammarbacksskolan på 80-talet återvända till Vallentuna för en spelning i Kulturrummet.

De återvändande eleverna är konstnären och musikern Cornelia Sojdelius (hade efternamnet Åkerman som ung) med maken Eric Sojdelius, mer känd som soulkungen Eric Gadd.

Tillsammans har de ett musikaliskt projekt under namnet Moonlet. Nu ska de uppträda tillsammans med sina tidigare musiklärare.


Cornelia Sojdelius och Eric Sojdelius fikar i Kulturhuset. Foto: Roffe Andersson


–Det är nån sorts romantik i att vår första spelning i Stockholmsområdet med Moonlet är i Vallentuna, säger Cornelia.
– Det är många cirklar som sluts när vi kommer till Vallentuna, säger Eric. Vi hade samma musiklärare och i Hammarbacksskolan hade vi bland annat rastband, som man spelade med under skolrasterna.

Grillning blev spelning
När Cornelia och Eric vandrar genom centrum för att bli fotograferade så tittar de sig runt nyfiket. Vi snackar om att matutbudet blivit betydligt bredare. Från 80-talet minns Eric mest ett ställe som hette ”Vikingen” eller liknande.

När Moonlet uppträder i Kulturrummet så delar de alltså spelning med soulbandet Darkest White Soul, där de tidigare lärarna Lasse Gottfriedz och Rolf Isaksson spelar. Den sistnämnde var Erics klassföreståndare och hade Cornelia i fysik. Han träffade paret Sojdelius inne i stan, blev ombedd, då han numera är snickare, att titta på en del jobb som kunde göras på Cornelias galleri i Östermalm. Det ena ledde sedan till det andra.


KÄRLEKSTÅG. Eric och Cornelia blev tillsammans 1984. De kände varandra sedan tidigare, men det var på Roslagsbanan som det klickade till och de blev ett par. Foto: Roffe Andersson


– Den här konserten kom till efter att vi blev inbjudna att jamma lite och grilla vid Roffes snickeri, berättar Eric.

Bidrar lika mycket
Cornelia och Eric har hållit på med musik var för sig under lång tid, men började skriva musik tillsammans runt åren 2014 - 2015. Från början turades de om att använda den nio kvadratmeter stora studion på gården intill lägenheten i Östermalm där de bor. De har hjälpt varandra en del i musikskapandet men nu har de också det gemensamma projektet Moonlet.

– Vi skriver och sjunger lika mycket och det är jämlikt på alla sätt, säger Cornelia.

– Vi skriver väldigt mycket från där vi är, vårt liv, vi tänker inte att vi ska skriva något som ungdomarna gillar, säger Eric.

–Du skrev ju lite barnsliga texter i början, flikar Cornelia in och båda ler åt varandra medan de smuttar på en kopp kaffe på Cafè Form i Kulturhuset.

Moonlets musik är spännande, det finns två låtar på Spotify att lyssna på. Det är en varsam musik med lite tillbakalutad stil och Cornelias och Erics röster smälter ihop när de sjunger unisont.

Målet är att utveckla musiken tillsammans och att ständigt förbättra den. Cornelia som också är konstnär ser en skillnad i skapande av konst eller musik.
–Jag tänker mer innan jag skapar konst, musiken är mer direkt och experimentell.

Som att laga mat
Eric som nyligen var med i Mästerkocken VIP och dessutom vann ser en likhet i matlagning och skrivande av musik.

–Jag använder mig av matreferens för att lugna ned mig. Vad saknas? Syra? Släng i lite chilli eller vinäger. Samma sak med musik, är det lite uddlöst? Kör lite dist (distortion, reds anm) eller skrik till lite.

Cornelia hoppas på att de ska lyckas ge ut ett album med Moonlet under året. Eric är lite svävande kring hur utgivningen ska genomföras.

– Vi har ju några låtar. Man ser på samtiden som en slags printer, ska man satsa på album, eller streaming? Det finns olika möjligheter idag.

Samtidigt planerar Eric att ge ut ett nytt album som Eric Gadd och galleriet brukar ha sex utställningar per år som det behöver planeras för. Visst, Cornelia och Eric hinner spela vänd-tia med dottern en del men annars går den mesta tiden åt till att vara växelvis i studion, galleriet och köket.

Men ibland lyckas de få loss en del tid och då får exempelvis Vallentunaborna chansen att njuta vacker musik i Kulturrummet i Vallentuna centrum.

Uffe Lindeborg
uffe@vallentunanya.se