KULTUR 2021-09-30 KL. 13:19

Dags för årets konstrunda - 13 utställare i Vallentuna

Av Anneli

Dags för årets konstrunda - 13 utställare i Vallentuna

NY SOM ANSVARIG. Inger Strömberg har tagit över som ansvarig för Konst i Roslagen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Kommande helg öppnar konstnärer och gallerier sina dörrar för att ta emot traktens konstentusiaster.

Det är dags för Konst i Roslagen, helgen då konstnärer i Vallentuna, Täby och Österåker ställer ut sina alster, både till beskådan och försäljning.

I Vallentuna deltar 13 konstnärer i år. Det är något färre än förra årets 16 deltagare.
– Jag tror att det hör ihop med pandemin. Förhoppningsvis blir det fler nästa år. Det är också många konstnärer som är lite äldre och som har varit påverkade av pandemin. Nu med vaccinationerna tar vi steg åt rätt håll, säger Inger Strömberg på plats i kulturhuset i Vallentuna.

Inger har i år tagit över som ansvarig för Konst i Roslagen i Vallentuna, efter Lena Björn Svensson som varit det tidigare.

I kulturhuset, nära biblioteket, har varje konstnär precis som förra året möjlighet att visa upp tre av sina verk. Det ger en möjlighet att se lite mer från varje konstnär, och att kanske välja ut dem man vill besöka under konstrundan.

Tema natur
Inger Strömberg är stolt över den bredd som Vallentuna-konstnärerna visar upp.

–Här finns allt från akvarell och akryl till keramik och textil. Jag tror att många har suttit och jobbat på sin kammare och ser fram emot den här helgen, att nu äntligen händer något.

Naturen är ett tema som går igen för många. Allt från öppna landskap till vatten, träd men också människor.

Under helgen 2-3 oktober ställer sex av konstnärerna ut tillsammans på Galleri Freja i centrala Vallentuna. De andra sju öppnar upp sina hem eller ateljéer, runtom i kommunen mellan klockan 10 och 17. Samlingsutställningen i kulturhuset är öppen samma tider som biblioteket.

Så kan du komma med
Den som vill ställa ut under Konst i Roslagen ska i början av året skicka in bidrag för bedömning av en jury och sedan sker inval under mars månad. Har man en gång kommit med så är man alltid välkommen att delta. I år var dock jurybedömningen inställd, men 2022 ska den fungera som vanligt igen.