KULTUR 2022-06-30 KL. 11:45

De sommarjobbar genom att underhålla publik

Av Daniel Bergholm

De sommarjobbar genom att underhålla publik
GRUPPDYNAMIK: Lovisa Rosenqvist var den enda i gruppen som spelade blåsinstrument och inför deras första framträdande på förskolan Furan hade gruppen lyckats få in det kunnandet i flera av låtarna. Foto: Daniel Bergholm

Lovisa Rosenqvist och Louisa Carlsson är två av Vallentunas ungdomar som i år fått möjligheten att sommarjobba genom Vallentuna kommun.

Deras jobb går ut på att vara artist/musiker i ett band på sex personer, samt att hjälpa till med olika praktiska uppgifter på kulturskolan.

– Man får verkligen lära sig att samarbeta och ta eget ansvar. Jag trodde innan att det skulle vara lite mer styrt, säger Lovisa Rosenqvist.

För att lyckas med sommarjobbet musikmässigt, ska de både repa in låtar och uppträda på olika platser i Vallentuna under tre veckors tid. Idag var deras första uppträdande inbokat när förskolan Furan hade sitt eget lilla midsommarfirande under torsdagen den 22 juni.

– Vi har fått boka in oss på allt själva och den här veckan blir det även Träffpunkten. Nästa vecka kör vi inne på kulturhuset, utomhus i centrum, på Väsbygårdens vårdboende och även 4H gården i Kårsta, säger Louisa Carlsson.

Konserten på Förskolan Furan innehöll sex låtar med allt från ”Here comes the sun” med The Beatles till ”Idas sommarvisa”. Trots att barnen i publiken inte helt fått kläm på texten än, märktes det framför allt i slutnumret med ”En kväll i juni” av Lasse Berghagen, att det rytmiska framträdandet når hela vägen ut till publikraderna och danssteg och applåder avlöser varandra i takt.

– Vissa låtar har tagit tid att få ihop, speciellt då jag spelar blåsinstrument, men vi tyckte det gick helt okej för att vara första gången, säger Lovisa Rosenqvist.

Ödet avgjorde
Möjligheterna till sommarjobb genom kommunen var i år större än det varit tidigare. Kvoten har föregående år legat på 100 platser, men i år har de kunnat erbjuda 145 platser. Bland jobben finns bland annat alternativen kvarnbadet, skolor/förskolor och artisteri att välja mellan, och för främst Lovisa var inte valet givet på förhand.

– Jag tyckte det här kändes lite läskigt så jag valde detta som andrahandsval och skola som första. Sen lät jag ödet bestämma och nu blev det så här, säger Lovisa Rosenqvist med ett leende.

För samordnare Marie Ivarsson har det varit positivt att responsen bland arbetsgivarna i år varit så bra vilket gjort att Vallentunas ungdomar fått fler arbetsplatser att välja bland.

– Det är jätteroligt! Jag tror att arbetsgivare har börjat se en vinning i att ha sommarjobbare i några veckor och därefter kunna få vikarier till hösten.

Föräldrar skapar problem
I år var det hela 475 stycken sommarjobbssökande ungdomar och att fortsätta utveckla konceptet ser Marie Ivarsson som en viktig del att få in fler ungdomar på arbetsmarknaden. Bland annat vill de utveckla marknadsföringen av arbetsplatser. I år har de även lyckats genomskåda ett problem i ansökningsprocessen.

– Det är att föräldrar skickar in anmälan åt sitt barn. Där måste vi få ett bättre system som gör att bara ungdomar kan söka.
Hur har ni fått reda på det?

– Det går bland annat att se på mejladressen om det står pellep70@gmail.com och barnet heter Lisa. Där skulle vi kunna slippa mycket administrativt arbete och i slutändan bara få ungdomar som är intresserade själva, säger hon avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se