KULTUR 2020-11-20 KL. 11:23

Debut i Vallentuna för Shokoh Yousefi

Av Anneli

Debut i Vallentuna för Shokoh Yousefi

FÄRGGLAD. Shokoh Yousefi tycker om att använda vackra färger för att lyfta kärlek.
Foto: ROFFE ANDERSSON

På Galleri Freja i Vallentuna kan man just nu se Vallentunabon Shokoh Yousefis målningar.

Det är första gången hon ställer ut här och det är med en blandning av både motiv och teknik. Hon målar i akvarell, akryl och olja.
– Jag tycker om variationen. Det går saktare att måla akvarell. Tidigare använde jag kulpenna också, men livet är inte bara svart och vitt utan färg i olika nyanser, säger Shokoh Yousefi.

Inspirationen till sina målningar hämtar hon från naturen i Iran som är väldigt omväxlande.
– Jag älskar bergstoppar. Dena är ett namn på en bergstopp i Iran. Min dotter är döpt efter den, berättar Shokoh Yousefi.

15 år i Vallentuna
År 1987 kom hon tillsammans med sin man och sina två barn, en son och en dotter, till Sverige. Här blev Kristinehamn deras hemort i 13 år. Både Shokoh och hennes man var utbildade civilekonomer. Efter att ha läst två år på Karlstads universitet, juridik och psykologi, fick Shokoh jobb som ekonom på en statlig myndighet. Det blev en kort period på Skogsvårdsstyrelsen och sedan Skatteverket. Sedan 2005 är hon och maken bosatta i Vallentuna.
– Jag har alltid målat, ända sedan jag var tre år. Men det är efter pensionen 2016 som jag börjat måla mer.

Ljus i varje målning
Att Shokoh hämtar sin inspiration i naturen märks tydligt. Björkar, en eka invid en sjö i Kristinehamn, och en snöklädd bergstopp i Norrland, som bygger på ett foto som sonen tagit, är några av motiven.
Hon målar också djur och här finns änderna i Vallentunasjön, liksom en ståtlig vit häst som stegrar sig mot himlen.

– Jag målar abstrakt också, säger Shokoh och visar målningarna på ena väggen. Vad de föreställer, det får betraktaren bedöma.

Men hon avslöjar att det var mörkt hemma på gården när hon målade dessa och att inspirationen kom från olika blommor i trädgården.

– Jag vill måla i vackra färger och visa på kärlek och glädje. Visst har jag negativa minnen från Iran, men jag vill inte måla dem. Vi hör alltid om sådant som är svårt, jag vill inte måla det utan sådant som gör mig själv och andra glada.

– Det måste finnas kontraster, ljus i varje målning, inte bara mörka färger, till exempel inte bara grönt, blått och rött. Ljus ger hopp, säger Shokoh Yousefi.

Fakta Galleri Freja:
Galleriet i centrala Vallentuna har funnits i sju år. Nio konstnärer delar på lokalen. Varje månadsskifte hängs nya målningar upp. Ibland har de gästkonstnärer.

Till och med 29 november hänger Shokoh Yousefis målningar på Galleri Freja. Det är öppet kl 12-16 lördag och söndag.
Galleri Freja har fått Lions kulturstipendium för att det ”bidrar till att skapa mötesplatser och kulturupplevelser”.