KULTUR 2021-06-10 KL. 09:00

Edla, 16, har skrivit två romaner

Av Anneli

Edla, 16, har skrivit två romaner

OMSKRIVEN MILJÖ. Edla Lowbrink vid en av runstenarna i Arkils tingstad. En miljö som hon skildrat i två romaner.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Edla Lowbrink, 16 år, har skrivit och gett ut två historiska romaner. Just nu skriver hon på en tredje roman. Den här gången inom en annan genre, fantasy.

– Vissa skriver på en och samma serie, men jag vill ha flera i gång samtidigt. Jag har idéer till ett 20-30-tal böcker till, berättar Edla Lowbrink när vi ses vid den historiska platsen Arkils Tingstad i Vallentuna, på en av årets första sommardagar.

Sin första roman, ”Tidigare liv - Vikingar”, skrev hon som 13-åring. Den är nummer ett i serien Tidigare liv som ska bestå av sammanlagt fem romaner. Den andra, ”Digerdöden”, kom ut nyligen.
– Det är samma själ som återföds i varje bok, men när personen återföds minns den inget av sitt tidigare liv, förklarar Edla Lowbrink.
Idén till bokserien fick hon när hon såg en youtuber som berättade om övernaturliga händelser och om en person som kom ihåg sina tidigare liv.

Innan hon drog i gång arbetet med serien gjorde hon research på internet och lånade en bok på biblioteket. Nästa bok ska handla om 1700-talet och sedan blir det två böcker till som sträcker sig fram till nutid.

Har alltid tyckt om att skriva
– Jag har alltid velat bli författare. Jag gillade skrivuppgifterna i skolan och hade olika idéer. Ofta skrev jag 1-2 kapitel utifrån en idé, men sen gav jag upp. Men så bestämde jag mig för att göra det, att skriva en hel bok.

Det tog henne en månad att planera första boken innan hon satte i gång. Sedan tog själva skrivandet 9-10 månader.

Än så länge har hon inte tjänat några pengar att tala om på sitt författarskap. De båda böckerna har hon gett ut via books on demand, som kan liknas vid att ge ut böckerna på eget förlag. Hon har betalat några tusen för att trycka upp dem och anlitat en person för att göra bokomslagen. Hon testade också att skicka in sina manus till olika bokförlag men fick inte napp. Det är dock något hon kan tänka sig att göra igen.
– En sa att jag hade ett bra språk för att vara så ung. En annan svarade att de inte ger ut någon som är under 18 år.

Har du några andra intressen förutom skrivandet?
– Ja, jag gillar att läsa böcker men också tyngdlyftning, triathlon och längdskidor. På sommaren blir det rullskidor, berättar hon.

Hon tävlar inte utan är med i olika lopp och satsar på att få bra tider för sin egen skull.

Edla är uppvuxen i Vallentuna och har gått både på Ormstaskolan – som byggdes på gamla vikingagravar, berättar hon – och sista året på Hagaskolan. Nu har hon läst ett år på humanistiska programmet på Franska skolan i Stockholm.

Just nu skriver hon också för fullt på den första boken i en fantasy-serie, en trilogi. Serien heter Conbardia, vilket är namnet på landet där allting utspelar sig. Den första boken heter ”Den förstenade armén”.
Ju mer hon skriver, desto roligare blir det att skriva, berättar hon. Pappa och mormor har hittills varit dem som korrekturläst hennes böcker och kommit med input.

Tänker på engelska
Medan Edla själv är en bokslukare av rang och läser fantasy, historiska och dystopiska romaner, men även romantiska romaner, så är det många jämnåriga i dag som inte alls läser så mycket. Det Edla dock har gemensamt med dagens unga är att de alla, generellt sett, är riktigt bra på engelska.
– Jag har läst mycket på engelska och tänker så mycket på engelska att jag ibland får slå upp orden för att se vad de heter på svenska. Jag vill fortsätta att skriva på svenska, men jag tror att om 50 år kommer engelskan att ha tagit över nästan helt, säger Edla Lowbrink.