KULTUR 2021-08-12 KL. 10:36

En hel dag med blues i Vallentuna centrum

Av Daniel

En hel dag med blues i Vallentuna centrum

POST CORONA. Redan under våren fick Vallentunabor njuta av blues utanför Kulturhuset. Med festivalen ska fler kunna njuta på fler ställen under en dag.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Den 14:e augusti blir det gung i Vallentuna centrum när en bluesfestival skapar stämning.

Eventet kommer hålla till i de centrala delarna av Vallentuna och är planerat att pågå hela dagen.

– Vi vill att bluesen ska leva i Vallentuna, säger Ulf Hörberg, ordförande i Vallentuna bluesförening.

Efter 1,5 år av corona ser nu bluesföreningen i Vallentuna chansen att äntligen hålla i en ordentlig och efterlängtad festivaldag. Från klockan 13 kommer flera band spela på torget för att underhålla Vallentunaborna och på kvällen kommer ett större event hållas på Vallentuna teater.

– Vi kommer få dit flera etablerade bluesband vilket vi är väldigt exalterade inför, säger Ulf Hörberg.

Vill starta en tradition
Tanken med dagen är främst att visa att det spelas bra liveblues i Vallentuna och att kunna få till ett välbesökt evenemang som kan leva vidare.

– Vi hoppas verkligen att det här kan bli en tradition som blir av varje år under lång tid framöver, säger Ulf Hörberg.

Är det syftet?

–Syftet är väl främst att det ska vara en skön blues-känsla under dagen i Vallentuna och att förhoppningsvis också locka folk som inte vanligtvis lyssnar på musiken. Lyckas vi med det ser jag inte varför det inte skulle bli en bra tradition.

En avgörande faktor för hur dagen kommer bli lämnar arrangören till, något av det mest osäkra vi har i det här landet, vädret. Vid bra väder så kommer livebanden spela ute på torget, men vid dåligt väder finns en plan b där flera av restaurangerna i centrum kommer öppna upp portarna för banden och låta festen fortsätta inne. Hörberg är inte orolig oavsett vilket utfall det skulle bli.

– Restaurangerna har varit väldigt positiva till att hjälpa till med den här dagen, vilket får oss att bli mer inspirerade också.

Han fortsätter:
– Däremot har vi just nu fått ett återbud som skulle spela under dagen som vi ska försöka ersätta. Men det kommer oavsett vara flera band som spelar och sköter underhållningen.

“Inte behöva åka in till stan”
Senare på kvällen hålls det stora eventet. Totalt kommer det finnas plats för drygt 150 personer som kommer kunna köpa biljetter för att njuta av ytterligare fyra band på Vallentuna teater.

– Där har vi en fantastisk scen med bra ljud. Det kommer också finnas möjligheter till servering i pausen, säger Ulf Hörberg.

På det stora hela, hur är intresset för bluesen i Vallentuna och är det möjligt att få det att växa ytterligare?

– Det tror jag. Trots corona så är känslan att det finns ett stort intresse. Vi är väl en 60-70 medlemmar som kämpar för att bluesen ska kunna leva vidare i Vallentuna och att man exempelvis inte ska behöva åka in till stan för att få höra bra blues, avslutar Ulf Hörberg.

Fakta:
Blues är en musikgenre med ursprung i arbetssånger som sjöngs av slavar i USA i slutet av 1800-talet. Hösten 1923 kom bluesen till Sverige.
Info om Blues-festivalen: Biljetter: 150 stycken totalt som finns att köpa innan eller på plats
Tider: 13:00-23:00