KULTUR 2022-06-23 KL. 11:00

Fältbiologen Björn ställer ut på Konstkuben

Av Daniel Bergholm

Fältbiologen Björn ställer ut på Konstkuben
DEBUT: För första gången ställer konstnären Björn Bernström ut i Vallentuna på konstkuben i kulturhuset. Foto: Roffe Andersson

Fredagen den 9 juni hängde Björn Bernström upp 15 tavlor till sin utställning: “Måleri under pandemin” på Konstkuben i Vallentuna kulturhus.

Tavlorna kommer att kunna beskådas av Vallentunaborna under hela sommaren fram till den 21 augusti och innehåller allt från gestaltningar av slussen till rådjur.

– Ibland har jag så mycket idéer att jag inte alltid hänger med själv, men det är en stor blandning, säger Björn Bernström.

Björn själv har aldrig tidigare haft en utställning i Vallentuna trots mängder av år i branschen, erfarenheten av kommunen har han endast ur ett fågelskådarperspektiv.

– Jag är gammal fältbiolog och har alltid gillat att besöka angarnsjöängen. Men jag bor på Ekerö och blev uppringd och inbjuden av konstföreningen i Vallentuna, vilket passade mig väldigt bra, säger han.

Inspireras av resor
Målningarna har han så länge han kan minnas gjort i akvarell och det med anledning av att den har egenskaper som inte exempelvis olja eller akryl har.

– Man kan få helt andra effekter som inte går med något annat och var något jag direkt fastnade för. Sen är det ganska lätt att ta till sig akvarell i början och den har en förmåga att torka snabbt, säger han.


FAVORIT: Av de 15 tavlor som Björn hänger ut mellan den 9 juni till 21 augusti är den ovanligt stora tavlan med ett rådjur som motiv hans favorit. Foto: Roffe Andersson


Utställningar har han haft både runt om i Sverige men även andra delar av världen där han även hämtat inspiration ifrån. Han håller även i kurser i just akvarellmålning. Detta ser han som en viktig ingrediens i ett annars ensamt yrke.

– Dels får jag möjligheten att resa och dels får jag nya miljöer att inspireras av. Det blir något annat än att stå själv i ateljen och inte träffa något folk, säger Björn Bernström.

Vernissagen hade han förra fredagen och en mängd konstsökande Vallentunabor hade tagit sig till konstkuben för att ta del av målningarna och samtidigt få diskutera tavlorna med konstnären själv.

– Det var trångt men samtidigt kul att många kom förbi. Folk som besöker utställningar går att likna lite vid människor som gärna går på en konsert, de gillar hellre att se målningarna i verkligheten än på nätet, säger Björn Bernström.

Vilken tavla av dessa 15 är du mest nöjd med?
– Den mest iögonfallande är rådjuret, som är ovanligt stor för att vara en akvarellmålning. Den är 2,5 meter och tog från och till totalt en vecka att skapa. Sedan är även tavlan från slussen rätt spännande, säger han avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se