KULTUR 2021-03-25 KL. 11:17

Femåringar visar konst på galleriet

Av Anneli

Femåringar visar konst på galleriet

Vi hoppas på att skapa nyfikenhet och intresse hos barnen. Foto: ROFFE ANDERSSON

Under helgen 27-28 mars ställer 21 förskolebarn från Vittra Vallentuna ut sina alster på Galleri Freja i Vallentuna. Det blir allt från självporträtt och hyacintmålningar, till motiv av Picasso, van Gogh och Matisse.

– Eftersom föräldrarna inte kunnat komma till förskolan på grund av coronan för att se vad barnen skapat, kom vi på att vi kunde ställa ut här i stället, berättar Bozena Stratulat som är avdelningsansvarig.

Det är söndag eftermiddag när hon och Semane Shakibaei, som är den pedagog som målat tillsammans med barnen, ses på galleriet för att hänga upp målningarna inför den kommande utställningen.
Först ut är de välkomnande självporträtten där barnen också presenterar sig i text med några rader. Ett barn skriver till exempel: ”Kul att ni har kommit! Undrar om ni vill köpa mina tavlor? Hur ska ni veta hur mycket dom kostar? Hmm dom kostar 300 kronor!”

Skapandet har pågått sedan i höstas i tre grupper, med sju barn i varje. Ungefär en gång i veckan har de målat tillsammans.
– Tanken är att presentera olika konstnärer, från olika epoker, och olika tekniker för barnen. Genom att göra det hoppas vi skapa en nyfikenhet och ett intresse hos barnen för bildskapande och historia, berättar Semane Shakibaei.
När de målade van Gogh fick de se en förlaga som de sedan målade av, med gaffel, så att texturen skulle bli ungefär samma som van Gogh.

Har barnen tyckt om att måla?
– De var lite rädda att måla i början, men sen när de blev vana då ville de fortsätta. Först arbetade vi med Picasso, sen van Gogh och sen när vi skulle börja med Matisse, då frågade jag om de ville måla, eller om de vill klippa ur papper med olika färger och klistra på ett papper som Matisse gjorde de sista åren. I den sista gruppen ville alla sju barnen måla.

Bland föräldrarna har intresset för barnens målningar varit stort.
– Föräldrar har uttryckt önskemål och sagt att nu behöver vi något till vardagsrummet, berättar Bozena Stratulat och fortsätter:

– Nu hoppas vi att många föräldrar, farmor och farfar och mormor och morfar kommer och tittar vad barnen gör.

Och skulle många dyka upp samtidigt finns det personal på plats som ser till att ett coronaanpassat antal i taget får komma in i lokalen.

Text: Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se
Foto: Roffe Andersson
roffe@vallentunanya.se