KULTUR 2024-02-01 KL. 09:15

Filip vann årets funkisfestival

Av Anneli Leijel

”Den här artisten är en stark berättare med ett skört, men kraftfullt budskap”, löd en del av juryns motivering.

Filip vann årets funkisfestival
FÖRVÅNAD VINNARE. Filip Englund hade inte räknat med att vinna deltävlingen av Funkisfestivalen i Kulturhuset. Foto: Roffe Andersson

Det blev Filip Englund, 16 år, som vann Vallentunas delfinal i funkisfestivalen med låten ”Hi Ren”. Han går nu vidare till semifinal på Nalen i april.

– Jag är jätteglad och tacksam, sa Filip efter att det stod klart att han vunnit.

Årets funkisfestival hölls i Kulturrummet i Kulturhuset i Vallentuna, eftersom teatern är stängd för ombyggnad. Trots den mindre lokalen var stämningen lika hög som tidigare år, denna fredagskväll den 26 januari. Publiken klappade och hejade fram sina kandidater och guidades under kvällen av två utmärkta konferencierer, Maja Wallin och Andrea Eguia.

Precis som de senaste åren skedde omröstningen online och funkisfestivalen livesändes också, så att de som inte hade möjlighet att se och höra på plats kunde göra det hemifrån. I år deltog 11 artister med olika slags låtar. Sebastian sjöng dansbandslåten ”Låt vindarna bära”, Angelica framförde den tidigare melodifestivallåten ”Håll om mig” och Linda sjöng ”Alla flickor”, för att nämna några.

Filips låt och framträdande, ”Hi Ren” av artisten Ren, stack ut på flera sätt. Inte minst för att det är en raplåt med mycket text. Och det var Filip som till sist kammande hem vinsten.

Imponerade på juryn

Juryns motivering löd: ”Med ett grymt imponerande nummer, en komplett kostym och en make-up som matchar den svåra låten väl, så dribblar artisten med orden som en trollkarl. Den här artisten är en stark berättare med ett skört, men kraftfullt budskap, som tar oss med på en resa i ett dunkelt inre universum.”

Årets jury bestod av förra årets vinnare i Vallentuna, Rafael Moldovan, Ylva Mozis (L), ordförande i fritidsnämnden, Johanna Vikman, teater- och musikallärare i kulturskolan och Jonas Jonsson, enhetschef för Ung fritid.

Det var juryn, tillsammans med publikens röster, som utsåg årets vinnare.

– Vilken kväll, vilken publik och vilka artister. Vilket mod av alla som uppträtt, ni är fantastiska, sa Jonas Jonsson, innan juryn berättade vem som vunnit.

– Det har varit ett rejält svårt jobb att utse en vinnare, sa Johanna Vikman, och läste sedan upp juryns motivering.

Därefter fick Filip framföra vinnarlåten en gång till och efteråt fick Vallentuna Nya tillfälle att ställa några frågor.

Hur känns det, trodde du att du skulle vinna?

– Nej, det trodde jag inte. Jag är jätteglad och tacksam över det.

Vad betyder låten för dig?

– Den betyder mycket. Det är en person som pratar med sin sjukdom, jag känner igen mig lite eftersom jag också haft psykisk ohälsa.

Hur länge har du sjungit?

– Jag har inte sjungit länge alls och det här är första gången framför stor publik.

Kommer du att ändra något i ditt framförande till semifinalen på Nalen?

– Det vet jag inte ännu, sa Filip.

För den som missade funkisfestivalen så finns den digitala sändningen att se i efterhand på vallentuna.se/funkis fram till och med den 11 februari.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se

VINNARE.

Filip Englund var bäst när Funkistivalens deltävling avgjordes i Kulturhuset. Nu är han klar för semifinal på "Nalen".

Foto: Roffe Andersson