KULTUR 2021-11-18 KL. 11:21

Folkkäre artisten spelar julkonsert i Vallentuna Teater

Av Daniel

Folkkäre artisten spelar julkonsert i Vallentuna Teater

STAMMIS PÅ FIKET. Det händer då och då att Magnus Carlsson fikar i Vallentuna centrum.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Julkonserten “Änglarnas tid” med Magnus Carlsson kommer till Vallentuna den andra december.

I år blir det nionde året som den folkkäre artisten gör showen och av de 25 platser som han kommer uppträda på är Vallentuna i år, precis som 2019, med på listan.

–Jag har bosatt mig norr om Stockholm och i och med att turnens medarrangör, Vallentunaföretaget PJP, som hjälper mig med showen, har ett stort kontaktnät här, så föll sig valet naturligt, säger han.

Så fort det är något “kuckel” på gång, som han själv beskriver det, så sätter sig han och PJP på ett fik i Vallentuna för att sätta igång planeringen. I och med pandemin blev det ett års paus, men i år är det dags för ”Änglarnas tid” igen och han har verkligen märkt av en tydlig tendens att folk är sugna på show igen.

”Det blir helvilt”
–När jag säger till publiken under min pågående show i stan att det är okej att stå upp och dansa, så är många först tveksamma men inser då att: “Ja juste, det får man ju”, och efter det blir det helvilt, säger han.

Julen betyder mycket för Magnus Carlsson och trots att han varit involverad i popgrupper som Alcazar och Barbados, som till synes är en bit ifrån julkonserter i kyrkan, så menar han att kopplingen för honom inte är så långt bort som man tror. Han är själv uppvuxen i barn- och vuxenkörer inom kyrkan i Borås, där han kommer ifrån.

–Därtill är jag nu även en utbildad sångpedagog. Det är praktiskt, då det är en annan sångteknik när det gäller att fylla ett kyrkorum, än att spätta på i en disco-refräng, säger han med ett leende.

Nu blir det en intensiv sträcka fram till jul, något som han vant sig vid. 25 ställen ska besökas och att lösa den logistiken är inte alltid helt enkel. Men då han och PJP gjort julturnén i många år, löser sig problemen allt enklare med tiden.

–Nu skulle jag säga att den är väldigt bra planerad och vi lyckas undvika en “pilkastarturne”, där man åker hejvilt. Vi börjar i Norrland och följer med snön söderut, vilket är läckert, säger han.

Efter alla år på de svenska vägarna är känslan att det är inte mycket som kan rubba hans lugn. Det finns däremot en sak som kan orsaka stress och det är när vädret bråkar.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Blir näsblodsläge
–När vi hamnar bakom plogbilar som kör i 20 km/h, har tio-tolv mil kvar och en och en halv timme till start, det är väl endast då som det blir lite näsblodsläge. Man är med om det någon gång och sen lär man sig att åka en timme tidigare, säger Magnus Carlsson.

Trycket på biljetter har varit skyhögt. I dagsläget är två tredjedelar av konserten i Vallentuna slutsåld och på många platser är showen helt fullbokad.

–Nästan hela turnén är slutsåld, det har varit ett helt galet tryck, säger han.

Nu väntar någon veckas repetition innan resan tar fart och för Magnus Carlsson är alltid den första resan till premiären, när de sitter i bilarna på väg norrut, väldigt speciell.

–Det ser jag fram emot. När det blir kallare och kallare och när man väl kommer till Luleå, där showen börjar, så har man snö upp i morrhåren. Samtidigt sitter jag med en drös papper och tänker: “Hur ska jag få in allt det här i huvudet?”

Vallentuna blir turnéns sjunde stopp och även om julshowen i år kommer vara i Vallentuna teater, så är den i grund och botten en kyrkokonsert. Innan pandemin slog till hann “Änglarnas tid” vara i Vallentuna för första gången 2019, men då hölls genrepet i den nästan 1000-år gamla kyrkan ute i Markim.

–Det var en konsert som jag minns som väldigt mysig, stämningsfull och med vitkalkade väggar som fungerade perfekt med vår ljussättning. Jag hoppas det blir lika bra den här gången, säger han avslutande.


Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se